2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Directorul general al AGEPI a participat la Conferința regională „PI în economia digitală pentru IMM: industria cinematografică în mediul digital”

19.01.2023

În perioada 17-18 ianuarie, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a participat la cea de-a 5-a ediție a Conferinței regionale „Proprietatea Intelectuală în economia digitală pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii: industria cinematografică în mediul digital”. Evenimentul a avut loc la București, România, și a fost organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), în colaborare cu Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și Universitatea Româno-Americană din București.

Scopul evenimentului a fost promovarea modalităților eficiente de valorificare a sistemului de proprietate intelectuală în economia digitală de către întreprinderile mici și mijlocii din industria filmului din Europa Centrală și Statele Baltice.

La conferința regională au participat reprezentanții autorităților naționale, titularilor de drepturi de autor și conexe, organizațiilor de gestiune colectivă, asociațiilor din industria filmului, platformelor digitale, întreprinderilor mici și mijlocii, utilizatorilor și consumatorilor, precum și reprezentanții mediului academic.

Gestionarea drepturilor de autor în sectorul audiovizual, perspective naționale și internaționale, drepturi dobândite pentru a produce opere audiovizuale și licențe necesare pentru distribuția lor, pirateria și contrafacerea, inițiative și recomandări - sunt câteva dintre subiectele discutate în cadrul Conferinței. Evenimentul a cuprins, de asemenea, o discuție panel cu regizoarele de film Ruxandra Ghițescu, Ketevan Machavariani, Orsi Nagypal și Alina Grigore.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a participat la eveniment cu o prezentare în cadrul mesei rotunde cu genericul ”Inițiative și recomandări în sprijinul sectorului audiovizual” unde a vorbit despre noile reglementări privind drepturile de autor asupra filmului și operelor audiovizuale precum și despre alocațiile Guvernului Republicii Moldova destinate dezvoltării domeniului cinematografiei.

De asemenea, în contextul Conferinței regionale de la București, Directorul general al AGEPI a vizitat câteva organisme de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor și conexe din România. Reprezentanții acestora au prezentat în detalii activitatea lor, softurile, procesul de colectare și repartizare a remunerației și alte informații utile. Eugeniu Rusu și-a exprimat opinia cu privire la necesitatea intensificării schimbului de experiență cu omologii lor din Republica Moldova, care le-ar putea prelua bunele practici, dar și oferi în schimb viziuni noi.

Directorul general al AGEPI a primit asigurări că vom beneficia de susținerea colegilor din România în parcursul european al Republicii Moldova, fapt pentru care le-a mulțumit cordial.