2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Conferinta de presa privind finalizarea Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana

27.04.2012

Un element important in consolidarea legaturilor economice dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana este armonizarea legislatiei existente si viitoare a Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene. Aceasta armonizare se extinde si asupra domeniului drepturilor de proprietate intelectuala.

Pentru a facilita acest proces, Uniunea Europeana a oferit Republicii Moldova asistenta tehnica, inclusiv un amplu schimb de experti, organizarea seminarelor, coordonarea activitatilor de formare si perfectionare a specialistilor din institutiile vizate.

Totodata, adoptarea in cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV) a Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova in februarie 2005, a permis tarii noastre sa acceseze mecanismele de asistenta tehnica suplimentare, inclusiv Proiecte Twinning si Programul TAIEX (Instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie) pentru a corespunde standardelor Uniunii Europene.

Proiectul Twinning cu denumirea “Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” a demarat la 1 noiembrie 2010 si se incheie la 30 aprilie 2012. Pe parcursul acestei perioade au fost realizate peste 40 de activitati de amploare.

Obiectivul general al proiectului a fost de a imbunatati implementarea si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova. Proiectul a contribuit la ameliorarea comunicarii dintre institutiile guvernamentale responsabile de implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, a consolidat activitatea organizatiilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe, a sporit nivelul de constientizare a importantei protejarii drepturilor de proprietate intelectuala si a contribuit la dezvoltarea sistemului national de protectie a indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate.

Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana si a fost implementat de catre Oficiul Danez pentru Brevete si Marci (DKPTO), Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania si partenerii locali principali ai Proiectului: Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Proiectul a avut un buget in valoare de 1 milion de euro si a fost constituit din 3 componente. Componenta 1 s-a concentrat asupra consolidarii capacitatilor administrative ale institutiilor guvernamentale din Republica Moldova in scopul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala. Componenta 2 a avut drept obiectiv ameliorarea implementarii drepturilor de proprietate intelectuala, iar Componenta 3 a dezvoltat capacitatile autoritatilor publice abilitate cu responsabilitati in domeniul protectiei, apararii si respectarii drepturilor de PI.

Serviciul de presa AGEPI