2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri și-a premiat câștigătorii

15.08.2024

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a desemnat câștigătorii celei de-a VIII-a ediții a Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova (MEC), Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

În acest an, concursul a atras un interes deosebit, cu 88 de participanți înscriși, dintre care 48 au fost selectați pentru a continua în etapa a II-a. Din aceștia, 47 de participanți au reușit să acumuleze punctajul necesar pentru a avansa în competiție. Etapa finală a concursului, desfășurată în format mixt pe 15 august, a inclus prezentarea a 11 lucrări elaborate de elevi pe teme propuse de AGEPI. Aceste lucrări au fost prezentate de către participanți și evaluate de membrii juriului, care au decis câștigătorii ediției, după cum urmează:

  • Locul I: Nicoleta Tomuz, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic din satul Balatina, raionul Glodeni;
  • Locul II: Nica Novac, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, orașul Drochia;
  • Locul III: Valeria Banu, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, satul Sudarca, raionul Dondușeni.

Concurenții au primit din partea AGEPI certificate cadou pentru achiziționarea produselor electronice şi gadgeturilor, precum și diplome de participare și materiale promoționale.

Tradițional, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a venit cu premii bănești pentru șapte dintre participanții etapei finale a Concursului.

La ceremonia de anunțare a câștigătorilor, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a felicitat participanții. În discursul său, a subliniat importanța susținerii tinerilor în domeniul proprietății intelectuale: „Tinerii sunt esența progresului, iar susținerea voastră în domeniul proprietății intelectuale reprezintă un pilon fundamental pentru viitorul inovației. Prin acest concurs, ne propunem să dezvoltăm și să consolidăm o cultură a inovației, care să vă inspire să explorați, să creați și să vă protejați creațiile. În voi, tinerii de astăzi, vedem viitorul, și sunt convins că prin munca voastră veți continua să aduceți o contribuție semnificativă la dezvoltarea și progresul societății noastre. Sper că experiența acumulată în cadrul acestui concurs v-a motivat să vă urmați pasiunile și să vă aduceți aportul în domenii inovatoare.”

Concursul, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, a fost lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, marcată anual pe 26 aprilie, sub genericul „Proprietatea intelectuală și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: Construind viitorul nostru comun prin inovație și creativitate”, stabilit de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru anul 2024.

Scopul competiției constă în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, sensibilizarea tinerilor asupra fenomenelor de contrafacere și piraterie, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor în materie de PI, cât și a aptitudinilor și a spiritului competitiv ale acestora, formarea unui mediu de comunicare între tinerii pasionați de domeniul proprietății intelectuale și favorizarea schimbului de opinii și experiență.