2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comunicat de presa: Seminar regional cu genericul „Politicile de inovare si sistemele de brevete”

24.10.2011

In perioada 25-26 octombrie 2011, Republica Moldova va fi gazda unui seminar regional cu genericul „Politicile de inovare si sistemele de brevete”, organizat la Chisinau de catre Oficiul European de Brevete (OEB), Serviciul European de Actiune Externa in cooperare cu Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) si cu asistenta proiectului TAIEX.

Seminarul va avea loc in Sala de conferinte a Hotelului Leogrand & Convention Center (str. Mitropolit Varlaam nr. 77, sala „Nistru”), cu incepere de la orele 9.00.

Participantii la eveniment – factori decizionali din statele Politicii Europene de Vecinatate – urmeaza sa abordeze problemele inovarii din perspectiva sistemului de brevete, seminarul fiind conceput sub forma unui atelier de lucru de nivel inalt.

La lucrarile seminarului vor participa reprezentanti ai autoritatilor nationale responsabile de proprietatea intelectuala, inovare si transfer tehnologic din Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Tunisia, Ucraina si Republica Moldova.

Din partea tarii noastre la seminar vor participa specialistii AGEPI, ai Academiei de Stiinte a Moldovei, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, reprezentanti ai institutiilor din sfera stiintei si inovarii si de invatamant superior din republica, responsabili de activitatea de inovare si transfer tehnologic.

Seminarul are drept scop, pe de o parte, sa identifice modul in care oficiile nationale de brevete pot contribui la dezvoltarea si sustinerea strategiilor nationale de inovare, iar pe de alta parte, sa stabileasca solutiile prin care cooperarea regionala cu Organizatia Europeana de Brevete poate sustine aceste eforturi.

Lucrarile seminarului se vor desfasura in cinci sesiuni, in cadrul carora vor fi abordate urmatoarele tematici: legatura dintre inovatie, cresterea economica si impactul sistemului de brevete asupra activitatii inovationale; contributia oficiilor nationale de brevete la dezvoltarea politicilor nationale de inovare; sistemele de brevete existente si oficiile nationale de brevete s.a. In cadrul evenimentului vor fi prezentate exemple de programe implementate in unele state membre ale UE si PEV, din perspectiva competentelor detinute de catre oficiile nationale de brevete, care pot fi puse in serviciul politicii nationale de inovare, a impactului cooperarii regionale cu OEB sub forma unor acorduri de validare a brevetelor europene etc.

La finele seminarului va avea loc o masa rotunda pe probleme ce tin de sistemele nationale de brevete ale statelor PEV, in scopul schimbului de cunostinte si experienta.

Limbile de lucru ale seminarului vor fi engleza, romana si rusa, cu traducere sincron din/in cele trei limbi.