2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Caleidoscopul inovatiilor la Salonul „INVENTIKA–2011” de la Bucuresti

19.10.2011

In perioada 5-8 octombrie 2011, in incinta Complexului Expozitional „ROMEXPO” , Bucuresti, Romania, s-a desfasurat cea de-a XV-a editie a Salonului International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi „INVENTIKA-2011”. Inventatorii din Republica Moldova au fost prezenti la acest Salon cu circa 40 de inventii, elaborate in cadrul diverselor institutii stiintifice si universitare, pentru care au fost distinsi cu 11 medalii de aur, 16 - de argint si 7 - de bronz.

Evenimentul de mare amploare a fost organizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania si Salonului International de Inventii de la Geneva.

La aceasta editie au participat cu standuri informationale reprezentantii a 12 tari: Bulgaria, Cehia, Croatia, Federatia Rusa, Franta, Germania, Iran, Italia, Republica Moldova, Polonia, Spania si Suedia. Cele 153 de inventii prezentate au fost clasificate in 23 de sectiuni, precum: protectia mediului, meteorologie, energie, mecanica, echipamente, electricitate, electronica, informatica, calculatoare, industrie chimica, constructii, arhitectura, materiale de constructii, agricultura, echipament agricol, medicina, chirurgie etc. Juriul international a acordat in total 58 de medalii de aur, 57 - de argint si 34 - de bronz.

Evenimentul s-a desfasurat concomitent cu Salonul Cercetarii din cadrul Targului Tehnic International Bucuresti – TIB-2011. De asemenea, in zilele de 6 si 7 octombrie, laROMEXPO” s-a derulat ”Forumul Inovarii-2011”, care reprezinta o platforma internationala de dezbatere a problemelor globale ale inovarii. Forumul a fost organizat cu sprijinul Comisiei Europene, Directoratului General pentru Intreprinderi si Industrie, precum si cu suportul personal al dlui Sven Schade, coordonatorul proiectului ”RIS-Strategia de Inovare Regionala in Romania”. Grupul de experti al proiectului a prezentat studiul privind politicile in contextul Strategiei Europa 2020 – „Uniunea Inovarii” si Strategiei Dunarii, documente de o semnificatie majora ale politicii europene.

In cadrul Salonului „INVENTIKA-2011” s-a desfasurat si cea de-a II-a editie a sectiunii „INVENTIKA pentru tinerii inventatori”, organizata de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) din Romania. Tinerii inventatori au avut posibilitatea sa-si promoveze propriile realizari si sa intre in contact cu reprezentantii inventicii romanesti si internationale. Pe perioada desfasurarii salonului au fost organizate o serie de conferinte, work-shopuri, mese rotunde si prezentarii in domeniul de referinta, cu scopul de a oferi inventatorilor mediul propice pentru a-si face cunoscute inventiile si a realiza contacte utile in vederea incheierii parteneriatelor reciproc avantajoase.

Delegatia Republicii Moldova a acordat Medalia AGEPI inventatorilor:

  • Ghicioi Emilian, Paraian Mihaela, Lupu Leonard Andrei, Jurca Adrian Marius pentru inventia „Metoda de verificare in teren a sistemelor electrice de initiere a capselor electrice detonante, integrate in autospeciale de prospectiuni”;
  • Radulescu Remi, Radilescu Raul, Radulescu Alin Razvan pentru inventia „Detector de gaze portabil, cu exhaustor”;
  • Miclea L., Sauciuc D., Paun D., Dehelean C., Enydi S., Stefan G. pentru inventia „Fisa medicala de ingrijire electronica la nivel national si metoda de creare a ei”.

Cupa AGEPI a fost acordata inventatorilor Marius Chirita, Radu Banica, Ioan Grozescu pentru inventia Instalatie de sinteza a materialelor nanocristaline prin metoda hidrotermala cu sursa termica multimodala imperisabila, multiplu asistata”.

Detalii: http://www.expoinventika.ro/