2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost anuntati castigatorii premiului „Inventatorul European al Anului 2014”.

19.06.2014

In perioada 16 – 17 iunie 2014, la Berlin, Germania, s-au desfasurat  zilele “Inventatorului European al Anului”, organizate de Oficiul European de Brevete.  Evenimentul a fost  dedicat promovarii potentialului intelectual si creativ in Europa si desemnarii inventatorilor, care au avut o contributie deosebita la dezvoltarea economiei, stiintei si tehnicii.

Ceremonia de premiere a intrunit aproximativ 500 de personalitati marcante si inventatori renumiti din domeniile de afaceri, stiinta, cultura, inalti demnitari din cadrul institutiilor Europene, reprezentanti ai guvernului Germaniei si a altor state ale Uniunii Europene, inclusiv Ministrul Federal German al Justitiei si Protectiei Consumatorilor, Heiko Maas, lucrarile ceremoniei fiind deschise de catre Presedintele Republicii Federative a Germaniei, Joachim Gauck.

Republica Moldova a fost reprezentata la manifestarile dedicate “Inventatorului European al Anului” de  dna Lilia Bolocan, Directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI).

In anul curent, Premiul “Inventatorul European al Anului” a fost prezentat in cinci categorii: realizari pe parcursul vietii, industrie, intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), cercetare, tari non-europene, precum si premiul de popularitate.

Juriul International a desemnat castigatorii din cei 15 finalisti care au fost selectati din peste 300 de propuneri pentru inventatorii individuali si echipele de inventatori propusi pentru premierea 2014. La preselectia inventatorilor a contribuit si publicul larg, care a votat on-line pentru a selecta castigatorul Premiului popular dintre cei 15 finalisti.

In rezultatul evaluarii propunerilor, Juriul a  desemnat urmatorii laureati ai concursului “Inventatorului European al Anului”:

La categoria "Realizari pe parcursul vietii" (Lifetime achievement) a fost premiat ​​Artur Fischer (Germania), care poseda un portofoliu de peste 1100 de cereri de brevete si modele de utilitate, si este considerat unul dintre cei mai prolifici inventatori din toate timpurile. Inventia sa "priza de perete Fischer" a revolutionat industria de constructii in 1958 si a fost folosita de atunci de miliarde de ori in intreaga lume. Printre alte inovatii care i-au castigat recunoasterea la nivel mondial se numara primul blit foto sincronizat pentru camerele video si "fischertechnik" pentru seturile de constructie de jucarii.

Detalii: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/fischer.html

La categoria "Industrie" (Industry) castigatorii sunt Koen Andries (Belgia) si Jérôme Guillemont (Franta). Echipa a fost distinsa pentru eforturile sale in dezvoltarea primului medicament eficient anti-tuberculoza in ultimii 40 de ani. Medicamentul inovator anihileaza rapid alimentarea cu energie a bacteriei de tuberculoza, reducand semnificativ perioada de tratament si contribuind la recuperarea completa.

Detalii: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/andries.html.

Cat priveste categoria „Intreprinderile mici si mijlocii”(Small and medium-sized enterprises (SMEs) - au fost premiati Peter Holme Jensen, Claus Helix-Nielsen si Danielle Keller (Danemarca). Echipa daneza a primit Premiul pentru inventia care se refera la  o membrana de purificare a apei acoperite cu aquaporine, care purifica apa fara a consuma cantitati mari de energie. Inovatia acestei echipe daneze de chimisti se bazeaza pe functia de filtrare naturala a asa-numitelor aquaporine. Spre deosebire de metodele conventionale, nu necesita un sistem de filtrare elaborat pe baza energiei si presiunea hidrostatica costisitoare.

Detalii: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/jensen.html

La Categoria „Cercetare” (Research): invingator a devenit Christofer Toumazou (Marea Britanie) pentru inventia sa – un test ADN rapid care poate descifra geneticul indivizilor in cateva minute, fara a fi nevoie de munca de laborator - o piatra de hotar pe calea ingrijirii medicale inovatoare, cu focalizare preventiva. Inovatia se bazeaza pe un microcip care detecteaza abateri intr-un genom uman individual. Cipul poate fi introdus intr-un stick USB, oferind rezultate care sunt vizibile in mod direct pe un calculator.

Detalii: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/toumazou.html

Charles W. Hull (Statele Unite ale Americii) a fost premiat cu Premiul Inventor European la categoria „Tarile non-europene“(Non-European countries)  pentru inventia sa de imprimare 3D - o tehnologie care este in prezent in uz in numeroase domenii si care a declansat o adevarata revolutie in industria prelucratoare. Desi actualmente exista o multitudine de proceduri pentru imprimare 3D, toate acestea se bazeaza pe inventie originala a lui Hull.

Detalii: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/hull.html

Nu mai putin important, Premiul de Popularitate a fost acordat echipei de inventatori din Japonia,  Masahiro Hara si Takayuki Nagaya, pentru inventia ce se refera la codul QR (Quick Response/Raspuns Rapid). Acesti inventatori au primit aproape 30% din mai mult de 20 000 de voturi exprimate on-line. Acest cod poate fi utilizat in viata de zi cu zi, precum si  pentru gestionarea inventarului la fabrici, administrarea fisierelor pacientilor, urmarirea probelor biologice, ca un instrument de marketing etc. Codul QR leaga lumea fizica cu domeniul virtual prin intermediul unui smartphone sau tableta si aplicatia corespunzatoare.

Detalii: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/hara.html

Organizarea la Berlin a ceremoniei de  inmanare a premiului „Inventatorul European al Anului 2014”,  constituie o posibilitate in plus de apreciere a celor mai buni inventatori, a  contributiei semnificative a acestora la imbunatatirea vietii de zi cu zi ale oamenilor si la  abordarea provocarilor globale majore, cum ar fi schimbarile climatice, accesul la apa potabila curata si imbunatatirea sanatatii s.a. Iar ingeniozitatea si creativitatea inventatorilor sunt un indicator al pozitiei Europei ca o regiune tehnologic dezvoltata de varf.

Pentru mai multe informatii despre acest eveniment important accesati:

http://www.epo.org/news-issues/news/2014/20140617.html