2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

In atentia elevilor din mun. Chisinau! AGEPI lanseaza Concursul de desen si epigrama/catren cu genericul „Stop Pirateria si Contrafacerea!”

26.03.2014

Incepand cu 1 aprilie curent, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) anunta lansarea Concursului de desen si epigrama/catren pentru elevi cu genericul „Stop Pirateria si Contrafacerea!”.

Concursul se organizeaza in conformitate cu Planul de actiuni al Campaniei de sensibilizare a elevilor asupra fenomenelor contrafacerii si pirateriei in Republica Moldova, organizate de AGEPI in parteneriat cu Ministerul Educatiei al Republicii Moldova si Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a mun. Chisinau pe parcursul anului 2014.

Concursul se va desfasura in perioada 1 aprilie – 15 octombrie 2014.

La Concurs pot participa elevii claselor a IX-XII-a din scolile si liceele din mun. Chisinau, participanti la Campania de sensibilizare a elevilor asupra fenomenelor contrafacerii si pirateriei in Republica Moldova.

Obiectivul de baza al Concursului consta in sensibilizarea si educarea tinerei generatii privind impactul negativ al fenomenului pirateriei si contrafacerii asupra societatii.

Concursul se desfasoara la urmatoarele doua sectiuni:

a) Sectiunea „Desen”;

b) Sectiunea „Epigrama/catren”.

Lucrarile prezentate la concurs trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:

a) la sectiunea „Desen”:

  • sa reprezinte o creatie personala si originala a autorului (grupului de autori);
  • sa respecte tematica concursului;
  • sa fie executate pe suport de hartie sau de panza format A4, efectuate in creion simplu, creioane colorate, acuarela, carioca;
  • pe verso sa fie mentionat un numar/cod/denumire de identificare;
  • sa nu fie inramata;

b) la Sectiunea Epigrama/catren”:

  • sa reprezinte o creatie personala si originala a autorului (grupului de autori);
  • sa respecte tematica concursului;
  • sa aiba forma generala a unei epigrame/catren (sa fie sub forma versificata, din patru versuri);
  • sa contina o poanta (mai reusita sau mai slaba, dar sa fie clara prezenta ei);
  • poanta sa fie cat mai originala (nu luata dintr-un banc foarte cunoscut sau „imprumutata”/plagiata din epigrame/catrene asemanatoare);
  • sa aiba prozodie corecta (metrica, accent, rima – incrucisata, alaturata sau imbratisata);
  • sa aiba un limbaj corect din punct de vedere gramatical. O epigrama este alcatuita dintr-o strofa in care un anumit aspect al vietii este satirizat, prezentat pe scurt, cu umor (haz de necaz);
  • sa nu contina jigniri evidente si atacuri la persoana;
  • textul epigramei/catren poate fi scris in limbile romana sau rusa.

De asemenea, unul si acelasi autor (colectiv de autori) poate prezenta la Concurs nu mai mult de 3 lucrari (desene si/sau epigrame/catrene). 

Regulamentul cu privire la organizarea Concursului de desen si epigrama/catren pentru elevi cu genericul „Stop Pirateria si Contrafacerea!”poate fi accesat AICI.

Doritorii de a se inscrie la concurs o pot face prin depunerea unei cereri de participare (cerere de participare desencerere de participare epigrama/catren).

Cererile sunt receptionate de catre Comitetul organizatoric la adresa: str. Andrei Doga, nr.24/1, MD-2024, mun. Chisinau, Republica Moldova. Epigramele pot fi transmise prin e-mail:concurs@agepi.gov.md, pana la 15 octombrie 2014.

Lucrarile prezentate la concurs vor fi evaluate de un Grup de experti convocat de catre Comitetul organizatoric, din care fac parte reprezentanti ai Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova (UAP) si Asociatiei Epigramistilor din Moldova (AEM), care va acorda invingatorilor diplome de excelenta insotite de premii banesti.

Numele laureatilor si data organizarii festivitatii de premiere a acestora vor fi anuntate suplimentar.