2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Aprofundarea relatiilor de colaborare cu Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM)

16.09.2008

In scopul aprofundarii relatiilor de colaborare cu institutiile europene in domeniul protectiei proprietatii intelectuale, dl Dorian CHIROSCA, Director general AGEPI, a efectuat in perioada 4-5 septembrie curent o vizita de lucru la European Union Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs) - Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM) cu sediul la Alicante, Spania.

Programul vizitei a inclus intrevederi cu dl Wubbo de Boer, presedintele OHIM, si dl Ignasio de Medrano Caballero, Directorul adjunct al Directoratului Relatii Internationale OHIM, in cadrul carora a avut loc un schimb fructuos de informatii privind sistemul de protectie a proprietatii intelectuale al Republicii Moldova si sistemul comunitar de protectie a marcilor si desenelor/modelelor industriale; masurile intreprinse de Republica Moldova in scopul armonizarii legislatiei nationale cu cerintele directivelor si regulamentelor europene in domeniu si asistenta pe care o acorda institutiile comunitare, inclusiv OHIM, oficiilor nationale atat din statele membre ale UE, cat si din spatiul european de vecinatate; programele de pregatire profesionala a specialistilor in domeniul proprietatii intelectuale.

Directorul general AGEPI s-a familiarizat cu regulamentul intern de activitate a OHIM, cu procedura de examinare a cererilor de inregistrare a marcilor, desenelor/modelelor industriale comunitare si acordarea titlurilor de protectie, cu activitatea Comisiei de Apel, cu sistemul informational al OHIM, inclusiv bazele de date utilizate in procesul de documentare, cu sistemul de supraveghere a calitatii si programele de gestiune elaborate in cadrul OHIM etc.

Un obiectiv major al vizitei l-a constituit initierea discutiilor privind posibilitatea semnarii unui Program de colaborare in domeniul proprietatii intelectuale dintre ASEPI si OHIM, care ulterior va permite sa fie aprobat, la nivel bilateral, un plan de actiuni concrete.

Luand in considerare aspiratiile europene ale tarii noastre, conducerea OHIM a manifestat un viu interes pentru intensificarea relatiilor de colaborare cu Republica Moldova in domeniul protectiei proprietatii intelectuale. In acest scop, dl Wubbo de Boer, presedintele OHIM, si-a exprimat dorinta de a efectua o vizita in Republica Moldova pentru a se informa in mod detaliat referitor la realizarile Republicii Moldova in procesul de conformare a sistemului national de proprietate intelectuala celui comunitar.

Aflandu-se la Alicante, dl D. Chirosca a intreprins si o vizita de documentare la Universitatea din Alicante, in scopul stabilirii unor relatii de colaborare privind instruirea si perfectionarea cadrelor in domeniul proprietatii intelectuale. In cadrul discutiilor cu dl Roberto Escarré Urueña, Sef Departament cooperare internationala al Universitatii, s-au discutat aspecte ale pregatirii cadrelor nationale in domeniul proprietatii intelectuale in institutiile universitare din Republica Moldova si posibilitatea stabilirii unor relatii de colaborare cu Universitatea din Alicante in domeniul dat.


European Union Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs) - Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM ) este o institutie comunitara specializata ce are ca obiect principal de activitate inregistrarea marcilor si desenelor comunitare. Prin inregistrarea marcilor si desenelor/modelelor industriale comunitare se asigura, printr-un sistem procedural unic, un drept uniform de proprietate intelectuala valabil in toate statele membre ale Uniunii Europene. OHIM este o institutie europeana independenta, autofinantata si nonprofit, localizata in or. Alicante, Spania. O informatie detaliata privind misiunea si activitatea OHIM poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://oami.europa.eu/ows/rw/pages/index.en.do

Universitatea din Alicante este renumita in lume, fiind considerata drept un punct de referinta pentru numarul mare de institutii si companii cu care are relatii de colaborare si realizeaza programe de asistenta tehnica in diverse domenii: transferul de tehnologii, programe de training ale studentilor, studii postuniversitare si continui, proiecte inovative etc. In cadrul Universitatii isi fac studiile mai mult de 30.000 de studenti in diverse domenii (stiinte sociale si juridice, stiinte experimentale, stiinte tehnologice, stiinte umane, stiinte ale educatiei si sanatatii). Universitatea dispune de cinci Centre Universitare de Cercetare (mediu, apa, cercetari geografice, economie internationala) si este renumita in Spania prin activitatea stiintifica desfasurata. Universitatea este prima institutie din Spania cu un personal de peste 2000 angajati (inclusiv, cel profesoral didactic si administrativ) si un buget anual de circa 15 mln. pesetas.

O informatie detaliata privind activitatea Universitatii din Alicante puteti gasi la urmatoarea adresa: http://www.ua.es/en/index.html