2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Aplică la Programul lansat de OMPI: “Tradiția întâlnește afacerile: călătoria unei femei antreprenoare”

16.11.2022

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) anunță despre lansarea unui Program de formare și mentorat în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din popoarele indigene și comunitățile locale din statele central-europene și baltice (CEBS) cu genericul „Tradiția întâlnește afacerile: călătoria unei femei antreprenoare”. La acest program pot aplica și femeile antreprenoare din Republica Moldova cu afaceri bazate pe textile tradiționale.

Scopul mentoratului este de a încuraja antreprenoriatul feminin legat de tradiţie şi cultură și de a populariza şi promova textilele tradiționale atât în țară, cât și peste hotare.

Programul oferă participantelor posibilitatea:

  • de a-și spori cunoştinţele în domeniul proprietății intelectuale (PI);
  • de a dobândi cunoștințe de bază despre domenii conexe utile într-un context antreprenorial, cum ar fi modelarea afacerilor, marketing și social media;
  • să beneficieze de sprijinul unui mentor pentru a dezvolta și implementa în continuare proiecte și afaceri bazate pe cunoștințe tradiționale și/sau expresii culturale tradiționale care au o componentă de PI;
  • să se întâlnească cu alți participanți la Program, să împărtășească și să învețe din experiențele celorlalți;
  • să întâlnească potențiali parteneri care pot oferi sprijin în implementarea componentelor de PI ale proiectelor și afacerilor lor.

Programul are o abordare practică, compusă din două etape:

  • Etapa de instruire care constă într-un atelier practic ce include mai multe prezentări scurte, studii de caz și lucru în grup. Pe parcursul etapei de formare, participantele vor dobândi cunoștințe de bază despre principalele principii, sisteme și instrumente ale sistemului de proprietate intelectuală în ceea ce privește cunoștințele tradiționale și expresiile culturale tradiționale.
  • Etapa de mentorat unde participantele, sub îndrumarea unor mentori, vor implementa componentele de proprietate intelectuală ale proiectelor și afacerilor lor.

Programul se va încheia cu un eveniment final, care se va desfășura la Geneva, unde vor fi prezentate realizările femeilor antreprenoare.

Participantele vor fi selectate după mai multe criterii cum ar fi:

  • Reprezentantă a unei comunități locale cu o afacere sau proiect bazat pe textile tradiționale (dantelă, broderie, confecționare a covoarelor etc.);
  • Motivație și disponibilitate pentru a participa la toate etapele Programului;
  • Deținerea abilităților IT necesare, echipament și conexiune la internet pentru a participa la activități online;
  • Este necesar un nivel mediu sau avansat de limbă engleză pentru a se implica activ la toate etapele Programului.

Pentru înregistrare precum și orice alte informații adiționale cu referire la Program ne puteți contacta la numărul de telefon: 022 400 582.

Termenul limită pentru înregistrare este 27 noiembrie.

Activitățile Programului se vor desfășura pe parcursul anului 2023 și vor avea loc în format hibrid.

Începând din 2019, Programul a susținut peste 50 de femei antreprenoare din întreaga lume.

Mai multe detalii despre Programul OMPI de formare și mentorat în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din popoarele indigene și comunitățile locale găsiți aici: https://www.wipo.int/tk/en/women_entrepreneurs/ .