2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului - 2013

28.06.2013

Traditional, in ultima sambata a lunii iunie, in republica noastra se sarbatoreste Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, sarbatoare instituita prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 193 din 19.06.1995, in scopul popularizarii, promovarii si stimularii activitatii inovationale si de rationalizare.

In vederea celebrarii acestei zile importante, pe 28 iunie, la orele 13.30, in incinta Confederatiei Nationale a Sindicatelor, a avut loc sedinta festiva dedicata Zilei Inventatorului si Rationalizatorului, organizata de catre Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” din Republica Moldova (UIR).

La sedinta festiva au participat reprezentanti ai institutiilor de cercetare din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei si ai institutiilor de invatamant superior, inventatori si rationalizatori, mandatari autorizati, personalitati recunoscute din domeniul cercetare-inovare si antreprenoriat, precum si specialisti din cadrul Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI).

Cu un mesaj de felicitare pentru inventatorii si rationalizatorii din republica au venit Nicanor Solcan, presedintele UIR „Inovatorul”, dr. Svetlana Munteanu, vicedirectorul general AGEPI, acad. Gheorghe Rusnac, vicepresedintele ASM, Petru Chiriac, vicepresedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova, precum si reprezentanti ai Biroului UIR „Inovatorul” din mun. Balti si Cahul.

In cadrul luarilor de cuvant au fost trecute in revista realizarile inventatorilor si rationalizatorilor, obtinute pe parcursul anului trecut, au fost mentionate problemele cu care se confrunta acestia in procesul de implementare a inventiilor si propunerilor de rationalizare, au fost inaintate unele recomandari si propuneri de ameliorare a situatiei in domeniul dat.

Traditional in cadrul sedintei solemne au fost mentionati cu diplome si premii banesti laureatii Concursului republican pentru acordarea titlului onorific „Cel mai activ rationalizator al anului” si „Cel mai bun tanar rationalizator al anului”, organizat de UIR „Inovatorul” in colaborare cu AGEPI si Confederatia Nationala a Sindicatelor din Moldova.

Un eveniment inedit al festivitatii a fost inmanarea Diplomei si Medaliei de Aur a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) „Inventator remarcabil” dlui Ion Habasescu, dr. hab., membru corespondent al ASM, director al Institutului de Tehnica Agricola „Mecagro”, pentru activitatea inovationala prodigioasa in domeniul constructiei de masini agricole si cu ocazia Zilei Inventatorului si Rationalizatorului. Diploma si Medalia de Aur a OMPI au fost inmanate de catre Svetlana Munteanu, vicedirectorul general AGEPI.

De asemenea, cu diplome si premii banesti, acordate de catre UIR „Inovatorul”, AGEPI si ASM, au fost mentionati o serie de inventatori si rationalizatori din republica pentru succesele obtinute pe parcursul anului trecut.

Oaspetii si participantii la sedinta solemna au avut posibilitatea de a se familiariza cu publicatiile noi din domeniul protectiei proprietatii intelectuale, prezentate in cadrul unei expozitii de carte, organizate de catre specialistii AGEPI.

Sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului constituie un bun prilej pentru realizarea bilantului activitatilor de promovare si stimulare a creativitatii tehnice din republica. Or, inventiile si propunerile de rationalizare sunt apreciate in primul rand dupa efectul lor economic, social, ecologic, informational, ce fac nivelul nostru de viata mai calitativ, iar economia tarii mai avansata.