2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor

15.03.2024

Pe 15 martie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat în cadrul a două evenimente dedicate Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.

Primul eveniment, o masă rotundă cu genericul "Inteligența artificială corectă și responsabilă pentru consumatori", a fost organizat de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. La masa rotundă au participat conducerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, conducătorii autorităților cu atribuții în domeniul protecției consumatorilor, reprezentanți ai ONG-urilor și altor autorități interesate. În cadrul evenimentului au fost puse în discuție subiecte legate de protecția consumatorilor, acțiuni de supraveghere și control pentru prevenirea încălcărilor drepturilor consumatorilor, eficientizarea activităților autorităților abilitate în domeniul protecției consumatorilor, protecția datelor cu caracter personal în contextul vânzărilor online și inteligenței artificiale.

Natalia Mogol, Directoare generală adjunctă din cadrul AGEPI, a participat la discuțiile despre inteligența artificială și drepturile consumatorilor, subliniind importanța unei abordări responsabile și a necesității de a reglementa corespunzător utilizarea tehnologiei în beneficiul consumatorilor.

Al doilea eveniment, un workshop cu tema "Protecția consumatorului și economia circulară”, a fost organizat de către Proiectul Jean Monnet privind Europenizarea Moldovei printr-o economie circulară care funcționează pentru consumatori/ ECOCONS implementat de ASEM, în colaborare cu Henri Capitant al Asociației de Cultură Juridică "AHCCJ" și Institutul European de Inițiative, Reforme și Educație "ASPIRE". Scopul acestui eveniment a fost de a sensibiliza opinia publică despre importanța cunoașterii drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori, fiind și un bun prilej pentru mobilizare în vederea protejării acestora. În cadrul workshop-ului au fost discutate subiecte, precum drepturile consumatorului în cadrul economiei circulare; practica judiciară la nivelul Curții de Apel și a Curții Supreme de Justiție; practica judiciară cu privire la protecția intereselor economice ale consumatorilor; avantajele economiei circulare și garanțiile comerciale etc.

Natalia Mogol, Directoare generală adjunctă din cadrul AGEPI, a prezentat o comunicare în care a evidențiat importanța proprietății intelectuale în protejarea drepturilor consumatorilor și în promovarea inovației și a economiei circulare.

Aceste evenimente au oferit o platformă pentru discuții constructive și pentru identificarea soluțiilor pentru protecția și promovarea intereselor consumatorilor într-un mediu în continuă schimbare.