2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI participă la Conferința diplomatică pentru încheierea unui instrument juridic internațional privind proprietatea intelectuală, resursele genetice și cunoștințele tradiționale asociate cu resursele genetice

15.05.2024

Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a participat la deschiderea Conferinței diplomatice pentru încheierea unui instrument juridic internațional privind proprietatea intelectuală, resursele genetice și cunoștințele tradiționale asociate cu resursele genetice (Conferința diplomatică), organizată de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) în perioada 13 – 24 mai 2024 la Geneva, Elveția.

Conferința diplomatică reprezintă etapa finală a negocierilor înainte de adoptarea instrumentului juridic internațional, care are scopul de a spori eficiența, transparența și calitatea sistemului de brevete, precum și preveni acordarea eronată a brevetelor pentru invenții care nu sunt noi în ceea ce privește resursele genetice și cunoștințele tradiționale asociate resurselor genetice.

Aproximativ 1 200 de delegați - inclusiv miniștri, directori ai oficiilor de proprietate intelectuală, observatori și alte părți interesate din întreaga lume - s-au alăturat Conferinței diplomatice, care va încheia negocierile de două decenii între statele membre OMPI cu privire la acest subiect. OMPI administrează în prezent 26 de tratate, inclusiv documentele fundamentale ale sistemului global de proprietate intelectuală (PI) care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cel mai recent eveniment la un nivel similar la OMPI a avut loc acum aproape un deceniu.

Într-un discurs de bun venit adresat delegaților, Directorul general al OMPI, Daren Tang, a subliniat natura istorică a negocierilor și a declarat: "La această Conferință diplomatică, putem arăta că nu există contradicție între un regim PI robust și previzibil - unul care stimulează inovația, atrage investiții și susține cercetările - și unul care răspunde nevoilor tuturor țărilor și comunităților, inclusiv celor ale popoarelor indigene și ale comunităților locale. Un sistem PI mai inclusiv și mai divers nu este doar un sistem PI mai dinamic, ci și un sistem mai puternic".

Statele membre l-au ales pe Excelența Sa Guilherme de Aguiar Patriota, Ambasador și Reprezentant Permanent al Braziliei la Organizația Mondială a Comerțului și la alte Organizații Economice din Geneva, în calitate de Președinte al Conferinței diplomatice.

Având în vedere că Republica Moldova este în acest an coordonatoarea Grupului regional al Statelor din Europa Centrală și al Țărilor Baltice (Grupul CEBS) în cadrul OMPI, din care face parte și țara noastră, Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă oficiul ONU la Geneva, în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, joacă un rol activ în procesul de negociere a conținutului textului instrumentului juridic internațional, care va fi discutat și adoptat în cadrul Conferinței diplomatice. Mai mult, în deschiderea Conferinței diplomatice, reprezentanții Republicii Moldova au prezentat declarația în numele Grupului CEBS.

Ce sunt resursele genetice și cunoștințele tradiționale asociate?

Resursele genetice sunt prezente de exemplu în plantele medicinale, culturile agricole și rasele de animale. În timp ce resursele genetice în sine nu pot fi protejate direct ca proprietate intelectuală, invențiile dezvoltate folosindu-le pot fi, cel mai adesea, fiind protejate prin intermediul unui brevet. Unele resurse genetice sunt, de asemenea, asociate cu cunoștințele tradiționale prin utilizarea și conservarea lor de către popoarele indigene, precum și de comunitățile locale, adesea de-a lungul generațiilor. Aceste cunoștințe sunt uneori folosite în cercetările științifice și, ca atare, pot contribui la dezvoltarea unei invenții protejate.

Proiectul agendei, precum și proiectul Regulamentului de procedură al Conferinței diplomatice pot fi accesate la link-ul: https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=81190 .