2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI partener al etapei locale a competiției inginerești europene EBEC

04.04.2022

În perioada 1-2 aprilie, la Chișinău, a avut loc cea de-a XIV-a ediție a etapei locale a competiției inginerești europene EBEC 2022 - European BEST Engineering Competition. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească „Grupul Local BEST Chișinău”,  exclusiv pentru studenții Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat în calitate de partener al concursului. Prezent la deschiderea oficială a competiției, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a salutat inițiativa de a organiza și participa la acest eveniment. De asemenea, a asigurat că AGEPI este gata să pună la dispoziție întreg arsenalul informațional de care dispune, precum și să organizeze sesiuni de instruire și traininguri în domeniul proprietății intelectuale, și anume cu privire la protecția drepturilor de proprietate industrială, dreptului de autor și drepturilor conexe.

Participanții au fost îndemnați să își protejeze creațiile tehnico-științifice care îndeplinesc condițiile de noutate, inventivitate și aplicabilitate industrială prin brevetarea acestora, fiind informați despre scutirea studenților de la plata taxelor pentru obținerea unui brevet.

32 de studenți ai UTM, grupați în 8 echipe, au luptat pentru a obține titlul de cel mai bun proiect în cadrul competiției. Echipele au fost divizate în două secțiuni: Case Study și Innovative Design și au avut la dispoziție 6 ore pentru îndeplinirea sarcinii. În cadrul probei Case Study cele 4 echipe au realizat proiectul „Ferma inovativă pentru Republica Moldova”. Participanții și-au exersat abilitățile analitice și de prezentare, dezvoltând soluții teoretice pentru o problemă reală din societate.

Innovative Design a fost o probă în cadrul căreia echipele au avut de realizat un design de fermă modernă, ecologică și independentă. Juriul din componența căruia a făcut parte și Andrei Popa, Director general adjunct al AGEPI, a apreciat inovația, estetica, fiabilitatea, prezentarea clară a proiectului.

Echipele câștigătoare: The Future (proba Case Study) și The Code Keepers (proba Innovative Design) vor pleca la etapa regională, ce se va desfășura în perioada 13-16 mai curent, la Iași, România.

De menționat că European BEST Engineering Competition este răspândit în 32 de țări cu misiunea de a dezvolta studenții, oferindu-le oportunitatea unei provocări în a rezolva probleme teoretice sau practice. EBEC are drept scop implicarea unei game complete de cunoștințe multidisciplinare și abilități personale ale studenților și aplicarea acestui potențial în rezolvarea de probleme din viața reală, lucrând în echipe.