2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI - partener al Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”

18.02.2020

În perioada 14-17 februarie curent, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi ”Mold SEF”. Concursul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, în colaborare cu Asociația Companiilor din domeniul TIC și alți parteneri.

La festivitatea de deschidere a fost prezent și ministrul Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici, care a urat mult succes participanților, accentuând importanța susținerii activităților de cercetare în rândul tinerilor, chiar în instituțiile de învățământ general.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)  a participat în calitate de partener la organizarea concursului cu scopul de a susține și promova creativitatea și inovarea în rândul tinerei generații. În cadrul actualei ediții, AGEPI a susținut o lecție informativă în domeniul proprietății intelectuale  pentru cadrele didactice – profesori-coordonatori ai concurenților.

La ediția din acest an a concursului au participat 124 de elevi îndrumați de 58 de cadre didactice din 17 raioane și municipii, fiind înregistrate 74 de proiecte la trei categorii tematice: științe și matematică; științe aplicate și tehnologia informației.

Cele mai bune lucrări au fost premiate cu mențiuni, diplome de gradele I, II și III, conform celor 3 categorii de concurs și cu premii speciale din partea partenerilor.

Proiectele care s-au plasat pe locul I, pentru fiecare categorie sunt:

Proiectul „Influența nanoparticulelor asupra procesului de hemoliză” elaborat de eleva Pisarenco Alina, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău

Proiectul „Hand Electronic Prosthesis Prototype” elaborat de  Putere Dinu, Liceul Teoretic Moldo-Turc „Suleyman Demirel”, UTA Găgăuzia

Proiectul „UniNAN - smart approach to the missing data problem” elaborat de eleva Barbova Tatiana, Instituția Publică Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătarul” din Chişinău.

Tradițional, două din proiectele premiante au fost propuse să reprezinte Republica Moldova la Concursul Internațional „Intel ISEF”, care se va desfăşura în luna mai, în Anaheim, California, Statele Unite ale Americii, după ce proiectele nominalizate vor fi analizate de către MECC și AGEPI.

Acestea sunt proiectele care au obținut locul I la categoria Științe și Matematică și Tehnologia Informației: 

  • „Influența nanoparticulelor asupra procesului de hemoliză” elaborat de eleva Pisarenco Alina, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău
  • „UniNAN - smart approach to the missing data problem” elaborat de eleva Barbova Tatiana, Instituția Publică Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătarul” din Chişinău.