2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI organizeaza o reuniune de lucru cu participarea expertilor OMPI pentru a ajuta producatorii autohtoni sa-si promoveze produsele prin utilizarea indicatiilor geografice

28.08.2014

Pe data de 2 septembrie 2014, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) organizeaza o reuniune de lucru la care vor participa experti ai Organizatiei Mondiale pentru Proprietatea Intelectuala (OMPI), reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerului Economiei si altor autoritati publice interesate, precum si reprezentanti ai asociatiilor de producatori din domeniul horticulturii si apiculturii si producatori individuali din toata tara care doresc sa utilizeze si sa valorifice potentialul sistemului indicatiilor geografice. Evenimentul va avea loc cu incepere de la ora 10.00, in sala de conferinte a AGEPI (str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1, etajul 2).

In conditiile dificile in care s-a pomenit agricultura Republicii Moldova, promovarea produselor autohtone pe pietele externe, in special pe cea europeana, a devenit o necesitate stringenta. Indeosebi aceasta se refera la produsele agricole – fructe, legume, nuci, miere etc.

Cu siguranta, consumatorii europeni vor aprecia calitatea si gustul produselor agricole moldovenesti, insa acestea trebuie promovate rapid si eficient.

Din fericire, in Uniunea Europeana (UE) exista un instrument forte de promovare a produselor agricole – acestea sunt indicatiile geografice (IG). Un produs cu IG este un produs cu calitati si origine garantate.

Produsele cu IG se comercializeaza la un pret mai inalt. Valoarea adaugata pe care o aduc indicatiile geografice se bazeaza pe increderea consumatorilor.

Sistemul indicatiilor geografice este unul de succes in UE, care are in prezent circa 3400 de IG. Aceste IG au obtinut protectie si in tara noastra.

Republica Moldova dispune de un potential foarte inalt de producere si export a produselor agricole, care pot fi promovate sub indicatii geografice specifice. Din pacate, producatorii nu cunosc avantajele acestora, nu cunosc cum trebuie sa le protejeze si sa beneficieze de ele.

Pentru a ajuta producatorii autohtoni sa-si promoveze cat mai eficient produsele pe pietele de export prin utilizarea indicatiilor geografice, Agentia de Stat Pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a solicitat suportul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) in vederea dezvoltarii sistemului de IG. Totodata, in comun cu Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) si Ministerul Economiei (MEc), au fost identificate cateva categorii de produse care au un potential ridicat de promovare prin intermediul IG: nucile, merele, prunele, pomusoarele si mierea, atat in stare proaspata, cat si cele procesate.

Urmare acestei solicitari, in perioada 1-3 septembrie 2014 va avea loc o vizita de lucru in Republica Moldova a 2 experti ai Organizatiei Mondiale pentru Proprietatea Intelectuala (OMPI). Vizita are drept scop evaluarea sistemului indicatiilor geografice in Republica Moldova si identificarea potentialelor IG ce ar putea beneficia de protectie prin sistemul dat, atat in tara, cat si peste hotare, inclusiv in UE. Un aport considerabil in acest sens este menit sa-l aduca reuniunea de lucru din 2 septembrie mentionata mai sus.

Producatorii care vor participa in acest proiect, vor beneficia de suportul AGEPI in procedura de inregistrare a IG, precum si de asistenta in elaborarea strategiilor de marketing a produselor cu IG.