2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI și ISSPNPC au discutat despre protecția IG și DO în contextul acordului încheiat între Republica Moldova și Georgia

13.04.2023

Pe 13 aprilie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat o ședință tematică cu Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) pentru a discuta subiectul indicaţiilor geografice (IG) și denumirilor de origine (DO) din Georgia, care vor fi protejate urmare ratificării de către Republica Moldova a  Acordului cu privire la recunoaşterea şi protecţia reciprocă a indicaţiilor geografice, semnat la Tbilisi, pe 1 februarie 2023.

În deschiderea ședinței, Andrei Popa, Director general adjunct AGEPI, a evidențiat importanța protejării indicațiilor geografice în diferite țări și a subliniat necesitatea unei atenții sporite în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în Republica Moldova, în contextul procesului de integrare europeană al țării noastre. De asemenea, a menționat că, deși Republica Moldova are deja o legislație modernă în domeniul proprietății intelectuale, aliniată în mare măsură la Acquis-ul European relevant, există încă multe aspecte care trebuie îmbunătățite și actualizate pentru a se adapta la standardele europene.

În plus, Andrei Popa a subliniat faptul că indicațiile geografice joacă un rol important în promovarea și protejarea produselor tradiționale și a patrimoniului cultural, precum și în dezvoltarea economică a unor regiuni specifice. Prin urmare, este necesară o abordare strategică în ceea ce privește recunoașterea și protecția IG și DO, atât la nivel național, cât și internațional.

În continuare, Sergiu Dărănuță, șef ISSPNPC, a reiterat importanța respectării DPI și a subliniat că acest lucru reprezintă o provocare pentru toate instituțiile, inclusiv cele ale statului. El a accentuat faptul că o informare la timp și o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de aplicarea legislației este veriga de bază pentru asigurarea respectării și protejarea adecvată a drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.

Simion Levițchi, șef al Direcției de mărci și design industrial AGEPI, a făcut o incursiune în sistemul național al indicațiilor geografice și a prezentat informații cu referire la toate acordurile încheiate de Republica Moldova în acest sens.

În continuare, reprezentanții AGEPI și ai ISSPNPC au discutat mecanismul de protecție a IG și DO în Republica Moldova, în vederea asigurării unui nivel ridicat de protecție pentru consumatori.

În final, părțile au subliniat importanța organizării în viitor a unor ședințe tematice similare pentru a discuta diverse subiecte legate de protecția PI și au salutat faptul că Observatorul respectării drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă în acest sens o platformă perfectă care facilitează colaborarea și schimbul de informații între instituțiile implicate în asigurarea respectării DPI în Republica Moldova.