2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

60 de ani de la fondarea primelor institute academice

15.06.2006

La 12 iunie 2006 Academia de Stiinte a Moldovei a celebrat un remarcabil jubileu – 60 de ani de la fondarea primelor institutii de cercetari stiintifice. Cu prilejul acestui remarcabil eveniment, in cadrul ASM s-a desfasurat o serie de manifestari axate pe istoria dezvoltarii stiintei in Republica Moldova si problemele actuale ale comunitatii stiintifice.

Manifestarile au inceput cu deschiderea blocului Bibliotecii Stiintifice Centrale a ASM pe str. Academiei 5a. Prezent la eveniment, Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a remarcat valoarea de tezaur a bibliotecilor, in general, si faptul ca noua Biblioteca a ASM, in particular, va contribui plenar la dezvoltarea potentialului stiintific al tarii. Biblioteca, care include 1,5 mil titluri de carte, este destinata atat cadrelor stiintifice, cat si tuturor cititorilor din tara. Noul sediu dispune si de o sala multimedia in care, printr-o retea computerizata performanta, cititorii vor avea acces si la literatura virtuala.

Ceva mai tarziu, in blocul central al ASM a avut loc deschiderea Expozitiei jubiliare, la care au participat cu standuri toate institutele ASM, reflectand domeniul lor de activitate. Cu un stand promotional a participat si AGEPI, demonstrand documente, acte legislative si normative, carti si periodice din domeniul proprietatii intelectuale, CD-uri cu informatie tehnica etc.

Cu mult fast s-au desfasurat lucrarile Sesiunii jubiliare a Asambleii ASM, la care au participat Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, IPS Mitropolitul Moldovei, Vladimir, Vasile Ursu, primarul general interimar de Chisinau, ministri de stat, reprezentanti ai unor misiuni diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare si ale celor straine in Republica Moldova, precum si oaspeti din Romania, Federatia Rusa, SUA, Polonia, Muntenegru, Croatia s.a. In cadrul festivitatii, Presedintelui Vladimir Voronin i-a fost conferit titlul Doctor Honoris Cauza si decernata medalia comemorativa a ASM.

La sesiunea jubiliara a Adunarii Generale a ASM, membrii titulari si membrii corespondenti au purtat in premiera uniforme speciale, de tipul celor purtate la forurile stiintifice de peste hotare. In prezent, ASM intruneste 47 de membri titulari, 60 de membri corespondenti si 38 de membri de onoare.

Mentionam in acelasi context ca potrivit Codului pentru stiinta si inovare, adoptat in vara anului 2004, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a intarit relatiile stranse de colaborare cu ASM in vederea coordonarii multiplelor probleme strategice din domeniul protectiei obiectelor de proprietate intelectuala. Putem constata ca, pe an ce trece, creste tot mai evident interesul institutiilor de invatamant superior si de cercetare-dezvoltare, al cercetatorilor si inventatorilor, al tuturor oamenilor de creatie fata de recunoasterea, respectarea si realizarea drepturilor legale asupra obiectelor de proprietate intelectuala.

Relevam mai jos cele mai active institute din cadrul ASM in domeniul brevetarii inventiilor (situatia la 1 iunie 2006):
• Institutul de Fiziologie a Plantelor al ASM - 79 brevete de inventie acordate, 73 brevete eliberate;
• Institutul de Genetica al ASM – 74 brevete de inventie acordate, 69 brevete eliberate;
• Institutul de Chimie al ASM – 68 brevete de inventie acordate, 65 brevete eliberate;
• Institutul de Microbiologie al ASM – 65 brevete de inventie acordate, 60 brevete eliberate;
• Institutul de Fizica Aplicata al ASM – 60 brevete de inventie acordate, 51 brevete eliberate;
• Institutul de Zoologie al ASM – 20 brevete de inventie acordate, 15 brevete eliberate.

Mentionam, de asemenea, ca intru sporirea eficientei sistemului national de protectie a proprietatii industriale, AGEPI intreprinde anual o serie de masuri de sprijinire si stimulare a autorilor, titularilor si valorificatorilor obiectelor de proprietate industriala. Astfel, este acordata asistenta logistica si materiala inventatorilor si firmelor inovatoare pentru participare la expozitiile internationale si anume: “Inventica”, Iasi, Romania, „Brussels-Eureka”, Belgia; „PALEXPO”, Geneva, Elvetia, Expozitia-targ de tehnologii, mijloace de productie, marfuri si servicii din CSI de la Kiev, Ucraina etc.