2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Întărirea cooperării în domeniul PI: Reuniune trilaterală AGEPI, OSIM și ORDA la București

31.07.2024

În perioada 30 – 31 iulie 2024, la București, România, a avut loc Reuniunea trilaterală la nivel de conducere a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România (OSIM) și Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Acest eveniment s-a alăturat demersurilor întreprinse de către AGEPI, OSIM şi ORDA în vederea întăririi cooperării în domeniul proprietăţii intelectuale și schimbului de experiență între cele trei oficii pentru dezvoltarea unui sistem echilibrat, capabil de a promova și a asigura protecția creațiilor și inovaţiilor în Republica Moldova și România.

În cadrul reuniunii, au fost discutate eforturile celor trei oficii de proprietate intelectuală privind îmbunătățirea practicilor prin schimburi de experiență, proiecte și activități comune ce urmează a fi organizate în perioada următoare.

Pe parcursul celor două zile, în contextul pregătirilor pentru reuniunea de screening bilateral pentru Capitolul 7 "Dreptul proprietății intelectuale" planificată pentru luna decembrie curent, specialiștii AGEPI au abordat diverse aspecte privind modalitățile de implementare a acquis-ului european relevant în domeniul proprietății intelectuale.

În cadrul reuniunii, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a subliniat importanța suportului acordat de către ORDA și OSIM în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. "Suportul oferit de colegii noștri de la ORDA și OSIM este esențial pentru ca Republica Moldova să alinieze legislația națională la standardele europene și să asigure protecția eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală," a declarat Eugeniu Rusu.

În timpul reuniunii, a fost semnat un Act adițional de modificare a Protocolului de colaborare privind organizarea și desfășurarea Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, inițial semnat la București, pe 26 mai 2017. Conform acestuia, părțile vor colabora la organizarea concursului în conformitate cu „Regulamentul privind organizarea și desfășurarea Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri” elaborat de AGEPI și aprobat de Directorul general al AGEPI, după coordonarea cu reprezentanții desemnați de celelalte două părți în Comitetul organizatoric.

Menționăm că pe 31 octombrie 2023 a fost semnat un Memorandum de înțelegere dintre AGEPI, ORDA și OSIM care are ca scop stabilirea unei platforme pentru activități comune de cooperare între cele trei oficii în domeniul proprietății intelectuale și oferirea sprijinului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației naționale din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european relevant.

Reuniunea de la București a subliniat importanța colaborării internaționale în domeniul proprietății intelectuale și angajamentul celor trei oficii de a lucra împreună pentru a asigura o protecție eficientă a creațiilor și inovațiilor în România și Republica Moldova.