2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Întâlnire bilaterală între AGEPI și EUIPO

05.07.2022

Pe 4 iulie, curent, în format online a avut loc întrunirea bilaterală la nivel de conducere între Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO).

Scopul întrunirii a fost abordarea priorităților de colaborare bilaterală dintre AGEPI și EUIPO, fiind, totodată, realizat un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții din domeniul proprietății intelectuale (PI) la nivel european dar și provocările cu care se confruntă în contextul noilor realități.

În deschiderea reuniunii, Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a felicitat delegația moldovenească cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană și a asigurat agenția de totala disponibilitate a EUIPO de a susține în continuare parcursul de integrare europeană al țării noastre.

La rândul său, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a salutat inițiativa de a organiza astfel de întruniri și a ținut să mulțumească partenerilor europeni pentru deschidere, subliniind totodată importanța suportului acordat de EUIPO în edificarea sistemului național de protecție a mărcii și designului industrial, precum și contribuția oficiului european la consolidarea capacităților instituționale ale AGEPI.

Directorul executiv al EUIPO a abordat, în discursul său, impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale și regionale și, respectiv, repercusiunile acestuia asupra sistemului de protecție a PI din regiune.

Oficialul european s-a referit și la impactul pandemiei COVID 19 asupra activității de examinare și acordare a protecției mărcilor și designului comunitar, prezentând măsurile de modernizare a instrumentelor tehnologice întreprinse în vederea eficientizării proceselor de examinare a cererilor.

În continuare, șefa Direcției comunicare și relații internaționale, Liliana Vieru, a informat delegația EUIPO despre ultimele evoluții în domeniul PI din Republica Moldova, inclusiv acțiunile ce urmează a fi întreprinse în contextul procesului de integrare europeană.

”După cum se știe, la 23 iunie, Republica Moldova, împreună cu Ucraina au obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am parcurs un drum lung pentru a ajunge aici, iar AGEPI, în limita competențelor și capacităților sale, a depus tot efortul pentru a contribui la această realizare.

Ca parte a acestui proces, recent, AGEPI a fost implicată în pregătirea răspunsurilor la chestionarul UE, care a servit instituțiilor europene abilitate în a-și face o opinie cu privire la meritele și pregătirea Republicii Moldova de a obține statutul de țară candidat”.

În continuare, reprezentanții AGEPI au trecut în revistă cele mai importante realizări în domeniul juridic și instituțional, atât în materie de marcă și design, cât și în alte domenii de prioritate pentru țara noastră, precum perfecționarea sistemului dreptului de autor și drepturilor conexe, eficientizarea mecanismului de acordare a licențelor obligatorii pentru brevetele de invenții etc.

Șeful Direcției mărci și design industrial, Simion Levițchi, a prezentat dinamica privind depunerea și acordarea protecției asupra mărcilor și designului industrial și a menționat importanța cooperării bilaterale în procesul de implementare, în cadrul AGEPI, a practicilor europene în domeniu. Reprezentantul AGEPI a mulțumit pentru sprijinul acordat în procesul de modernizare a instrumentelor IT prin integrarea în sistemele EUIPO, cum ar fi DesignView, TMView și TMclass, DesignClass.

În final, părțile au realizat un schimb de informații referitor la proiectele în derulare și cele planificate, inclusiv oportunitatea implementării unui proiect regional în domeniu PI destinat statelor membre CEFTA, și au convenit asupra necesității extinderii colaborării bilaterale AGEPI-EUIPO în contextul noului statut obținut de Republica Moldova.

 

Amintim că în 2021, AGEPI și EUIPO au semnat un nou Memorandum de Înțelegere privind cooperarea bilaterală, care presupune colaborarea în domeniul proprietății intelectuale în vederea consolidării sistemelor și serviciilor de proprietate intelectuală (PI) prin organizarea de acțiuni comune, schimburi de experiență și implementarea unor proiecte comune de integrare a datelor în domeniul mărcilor și designului industrial.