2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La AGEPI a avut loc intrunirea cu Asociatia producatorilor de pomusoare din Moldova „BACIFERA”

08.05.2014

In scopul promovarii si diseminarii informatiei privind sistemul national de protectie a indicatiilor geografice (IG) si denumirilor de origine (DO,) precum si evaluarii potentialului de producere a produselor agricole si alimentare ce pot fi comercializate sub o IG sau DO, pe data de 7 mai 2014, la AGEPI a avut loc intrunirea specialistilor AGEPI cu reprezentantii Asociatiei producatorilor de pomusoare „BACIFERA”. La intrunire au participat producatori din raioanele Orhei, Soldanesti, Nisporeni, Falesti.

In cadrul intrunirii au fost puse in discutie posibilitatile de inregistrare a IG, DO pentru pomusoare (capsune, zmeura, coacaza, mure, agris etc.) in vederea promovarii acestora pe piata interna si externa. De asemenea, s-au identificat etapele ce urmeaza a fi parcurse: asocierea producatorilor, elaborarea si omologarea caietului de sarcini, care stabileste reguli stricte ce urmeaza a fi respectate in vederea producerii produselor cu IG si DO, perfectarea si depunerea cererii de inregistrare etc.

Directorul general AGEPI, dna Lilia Bolocan a salutat interesul Asociatiei „BACIFERA” pentru sistemul de IG si a mentionat importanta evenimentului pentru avansarea procedurilor in vederea inregistrarii IG, DO pentru produsele respective. De asemenea, Directorul general a reiterat disponibilitatea AGEPI de a acorda si in continuare producatorilor tot suportul consultativ necesar pentru accesarea acestui instrument valoros de promovare a produselor cu origine si calitati garantate.

Dna Svetlana Munteanu, Vicedirector general AGEPI, a expus informatia despre cadrul normativ privind implementarea sistemului IG/DO in Republica Moldova conform Legii nr. 66-XVI/2008 privind protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate. S-a mentionat faptul ca in prezent la AGEPI sunt inregistrate prin procedura nationala 2 denumiri de origine din Republica Moldova („Ciumai” si „Romanesti” – pentru vinuri), 3 indicatii geografice pentru vinuri – „Codru”, „Valul lui Traian” si „Ștefan Voda”, precum si o indicatie geografica pentru rachiul de vin invechit – „Divin”.

Reprezentantii Asociatiei „BACIFERA” au fost informati despre potentialul acestor obiecte de PI, mentionandu-se ca ele sunt niste instrumente eficiente pentru promovarea dezvoltarii rurale deoarece: ajuta producatorii sa obtina un supraprofit in schimbul garantiei calitatii, ajuta la distribuirea mai corecta si echitabila a veniturilor pe intreg lantul de producere incepand cu producatorii materiilor prime si terminand cu comerciantii, pune in valoare locul de origine al produsului, creeaza locuri de munca si diminueaza exodul rural.

S-a accentuat faptul ca producatorii care vor solicita protectia indicatiei geografice sau denumirii de origine pentru produsele sale urmeaza sa se asocieze, deoarece dreptul de utilizare a IG reprezinta un monopol colectiv. Doar in cazuri exceptionale cererea de inregistrare a IG poate fi depusa de un singur solicitant, atunci cand in localitate nu mai sunt alti producatori de produse similare interesati sa utilizeze acest sistem. Totodata, asocierea producatorilor reprezinta un avantaj in ceea ce priveste elaborarea caietului de sarcini, dar si in ceea ce priveste efortul comun in vederea promovarii produselor pe piata.

Producatorii participanti la reuniune au manifestat un viu interes fata de noile oportunitati pe care le pot obtine urmare inregistrarii IG si DO, in special fata de sansele fermierilor moldoveni de accedere spre pietele internationale cu produse care poarta IG si DO, ei si-au impartasit problemele si au expus unele doleante ce tin de colaborarea cu AGEPI si alte autoritati ce sunt parte a sistemului de protectie a IG.

La final, participantii la reuniune au stabilit un plan de activitati privind procedura de elaborare a documentelor necesare pentru a proteja drepturile producatorilor din diferite regiuni ale tarii.

Mentionam ca denumirile de origine si indicatiile geografice se aplica produselor agricole si alimentare, precum si celor artizanale care au o legatura stransa cu o anumita regiune sau loc. Un produs ce poarta o indicatie geografica sau o denumire de origine are caracteristici specifice sau o reputatie asociata cu o anumita zona, totodata, ele pot fi folosite numai de persoanele care produc si comercializeaza produsele din aria geografica corespunzatoare, cu conditia respectarii unor norme de producere si standarde de calitate.