2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor din Republica Moldova „Inovatorul” sarbatoreste 50 de ani de la fondare

20.03.2008

In cadrul Plenarei a II-a a Consiliului republican al Uniunii Inventatorilor si Rationalizatorilor din Republica Moldova „Inovatorul”, care s-a desfasurat pe 19 martie curent la sediul Organizatiei din bd. Stefan cel Mare 200, dl N. Solcan, Presedintele Uniunii, a informat participantii despre activitatea desfasurata pe parcursul a jumatate de secol de comunitatea inovatorilor din republica care prin munca lor neobosita, prin perspicacitatea gandirii lor creatoare aduc o contributie substantiala la dezvoltarea capitalului intelectual al tarii. Actualmente, activitatea de baza a Uniunii se axeaza pe oferirea serviciilor de consultanta membrilor Organizatiei, organizarea instruirii in domeniul proprietatii industriale; asistenta in implementarea inventiilor si propunerilor de rationalizare; apararea drepturilor juridice ale inventatorilor si rationalizatorilor.

Una din realizarile majore ale Uniunii din ultima perioada o constituie elaborarea Legii cu privire la activitatea de rationalizare, adoptata de catre Parlamentul Republicii Moldova la 10 mai 2001, care reglementeaza raporturile aparute in legatura cu elaborarea si utilizarea propunerilor de rationalizare intre autorii acestor propuneri si subiectii activitatii de intreprinzator (intreprinderi, institutii, organizatii), indiferent de tipul de proprietate si statutul lor juridic. Pentru prima data in Republica Moldova au fost legalizate drepturile de autor asupra propunerilor de rationalizare, dreptul la recompensa al autorului propunerilor de rationalizare, precum si cuantumul recompensei, modul si termenele de acordare, alte drepturi si facilitati. Legea a fost adoptata de catre Parlamentul Republicii Moldova la 10 mai 2001.

O alta realizare de o importanta primordiala este Metodica determinarii efectului economic sau a unui alt efect pozitiv obtinut in urma utilizarii propunerilor de rationalizare, elaborata in colaborare cu Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor din Republica Moldova. Metodica include notiunile de baza privind propunerile de rationalizare, sunt propuse metodele de calcul al efectului social-economic exprimat prin sporul profitului de evidenta si a profitului net, reducerea costului de productie, sporirea volumului de vanzari nete, economia de resurse, utilizarea eficienta a deseurilor, reducerea rebutului. Este propusa ordinea, cuantumul si termenele de plata a recompensei pentru autorii propunerilor de rationalizare.

In colaborare cu AGEPI, UIR a elaborat Regulamentul-model privind activitatea de rationalizare. Regulamentul stabileste procedura de examinare si recunoastere a propunerilor de rationalizare, modalitatea de remunerare si stimulare a autorilor. Intreprinderilor, societatilor, organizatiilor din Republica Moldova le-a fost pus la dispozitie Contractul cu privire la utilizarea (implementarea) propunerii de rationalizare.

Dintre ultimele realizari ale UIR putem mentiona crearea Centrului de antreprenoriat inovational, proiect sustinut financiar de Fundatia Eurasia. UIR a organizat cicluri de seminare in domeniul antreprenoriatului inovational in trei zone ale republicii: la Balti, Chisinau si Cahul, la care au participat cca. 400 de persoane. Scopul acestor seminare a constat in familiarizarea inventatorilor si rationalizatorilor cu modalitatile de transformare a proprietatii intelectuale intr-o afacere, precum si pregatirea acestora pentru a deveni competitivi in conditiile unei concurente puternice pe piata interna si cea externa. Seminarele si consultatiile individuale au fost tinute de catre specialisti de inalta calificarea din domeniul juridic si economic, inclusiv de la AGEPI. Dl Ion Daniliuc, Vicedirector General AGEPI, care a participat la plenara mentionata, i-a felicitat pe inventatorii si rationalizatorii din toata tara cu ocazia Jubileului de 50 de ani al UIR „Inovatorul”. In felicitare se spune:

„Organizatia obsteasca Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor din Republica Moldova „Inovatorul”, care reprezinta interesele unei comunitati marcante de persoane ce prin munca lor creatoare cu jertfire de sine sporesc patrimoniul stiintifico-tehnic al tarii, fiind si un partener strategic al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, implineste actualmente 50 de ani de la fondare!

Colaborarea institutiilor noastre in domeniul sustinerii, promovarii si protectiei produsului intelectual, a creatiilor tehnice ale inventatorilor moldoveni pe teritoriul tarii si in strainatate a devenit deja traditionala. Elaborarile Dvs. tehnice si tehnologice sunt orientate spre imbunatatirea, perfectionarea, transformarea in bine nu numai a bunurilor materiale produse de intreprinderi, dar si a activitatii institutiilor stiintifice, de cultura, invatamant, ocrotirii sanatatii etc. Propunerile Dvs. de rationalizare sunt apreciate in primul rand dupa efectul lor economic, dar, in acelasi timp, nu trebuie sa uitam despre efectul lor social, ecologic, informational si alte efecte ce fac viata noastra mai calitativa, iar economia tarii mai avansata.

Anume in acest context vreau sa subliniez faptul ca, promovand realizarile si interesele inventatorilor din Republica Moldova, UIR si-a asumat o mare responsabilitate si are un rol deosebit de important prin incurajarea creativitatii, diseminarea informatiei privind rolul si locul inventatorului in societatea noastra, dezvoltarea economiei tarii bazate pe inovatii, explicarea avantajelor pe care le ofera aplicarea industriala a obiectelor de PI protejate prin drepturile exclusive ale autorilor si titularilor.

In legatura cu Jubileul de 50 de ani de la fondarea Uniunii Inventatorilor si Rationalizatorilor din Republica Moldova, din partea Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala urez tuturor membrilor Organizatiei multa sanatate, o activitate cat mai fructuoasa, realizari de mare prestigiu pentru Dvs. personal si pentru Republica Moldova in ansamblu”.