2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

S-a finalizat cu succes Simpozionul interregional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala

25.10.2012

In perioada 23-24 octombrie curent, Republica Moldova a fost gazda Simpozionului interregional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala. Organizatorii evenimentului au fost Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), in cooperare cu Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI). La reuniune au participat inalti functionari ai OMPI, reprezentanti ai autoritatilor nationale responsabile de asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala si ai oficiilor de proprietate intelectuala din 35 de tari ale Europei si Asiei, inclusiv din Republica Moldova.

Asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, lupta contra fenomenelor de contrafacere si piraterie a devenit unul din subiectele abordate intens la diverse niveluri in plan international si regional. Republica Moldova, in calitate de stat independent ce aspira sa devina membru al Comunitatii Europene, a efectuat pasi decisivi in stabilirea si consolidarea sistemului sau de protectie a proprietatii intelectuale, inclusiv sub aspectul asigurarii respectarii drepturilor. Anume de aceea, tara noastra a beneficiat de statutul de tara-gazda a acestui Simpozion important.

La eveniment au fost invitati si au luat parte activa specialisti ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Procuraturii Generale, Serviciului Vamal, Curtii Supreme de Justitie, AGEPI, Consiliului Concurentei, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Agentiei pentru Protectia Consumatorilor, Asociatiei Nationale a Companiilor Private in domeniul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, partenerii Campaniei sociale de sensibilizare a consumatorilor „Stop pirateria si contrafacerea” s.a.

In deschiderea manifestarii, un cuvant de salut a rostit dl Dorin RECEAN, Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, care a vorbit despre rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea bazata pe cunoastere, cresterea economica si transferul de cunostinte. Vorbitorul a mentionat faptul ca, chiar daca Republica Moldova acorda o atentie sporita domeniului proprietatii intelectuale, trebuie sa recunoastem ca exista anumite rezerve in ceea ce priveste asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, iar fenomenele de contrafacere si piraterie se transforma si se adapteaza la noile conditii, inclusiv tehnologice. Pentru o lupta eficienta cu aceste fenomene negative urmeaza a fi depus in permanenta un efort comun al autoritatilor responsabile, titularilor de drepturi si partenerilor externi in vederea perfectionarii mijloacele de asigurare a drepturilor de proprietate intelectuala.

Dr. Francis GURRY, Directorul General al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, prezent la deschiderea reuniunii, a salutat eforturile autoritatilor Republicii Moldova de a asigura protectia si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, mentionand ca pentru a putea preveni si combate incalcarea acestor drepturi este nevoie de a consolida cooperarea intre autoritatile relevante la nivel european si national.

In cadrul seminarului, expertii internationali au prezentat prevederile legislatiei europene, cu abordarea unor aspecte teoretice si practice ale protectiei drepturilor de proprietate intelectuala in Uniunea Europeana, au abordat strategiile in domeniul protectiei consumatorului, problemele majore privind asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera, constatarea si urmarirea penala a incalcarilor drepturilor in domeniul proprietatii intelectuale s.a.

In cea de-a doua zi a Simpozionului, s-a pus in discutie Proiectul Instrumentului OMPI privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in tarile in tranzitie, acesta fiind unul din obiectivele strategice ale OMPI. Cele doua grupuri de lucru formate pentru a eficientiza activitatea participantilor la simpozion s-au axat pe: grupul I - respectarea drepturilor de PI la frontiera (cererea pentru initierea procedurilor vamale, identificarea marfurilor, procedura de urmarire, depozitarea, evacuarea si distrugerea produselor contrafacute si piratate); grupul II - a pus accentul pe supravegherea pietei (agentiile implicate in supravegherea pietei interne; interactiunea strategica cu titularii de drepturi; resursele, consolidarea capacitatilor). In perioada urmatoare urmeaza ca fiecare reprezentat pe tara sa expedieze propuneri referitoare la Proiectul Instrumentului OMPI.

In urma discutiilor s-a constatat ca in majoritatea tarilor au fost efectuate modificari la legislatia nationala in vederea asigurarii respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, dar nu exista suficiente resurse pentru a lupta cu crimele din domeniul proprietatii intelectuale. O problema majora, pentru toate tarile, este comertul pe Internet, care contribuie la promovarea si comercializarea produselor contrafacute, inclusiv a produselor farmaceutice. Majoritatea bunurilor, ce includ obiecte de proprietate intelectuala contrafacute, se refera la cosmetice, produse farmaceutice, imbracaminte si accesorii personale, iar China continua sa fie principala sursa de produse contrafacute, insumand peste 70% din totalul de articole care incalca drepturile de PI.

Participantii la Simpozion au evidentiat importanta unor astfel de schimburi de experienta si discutii pe marginea aspectelor practice legate de protectia si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, precum si sensibilizarea societatii cu referire la lupta cu contrafacerea si pirateria, deoarece asigurarea respectarii efective a drepturilor de PI constituie un aspect definitoriu al cresterii economice, al protectiei sanatatii si sigurantei cetatenilor.

Serviciul de presa AGEPI
Tel.: 400657