2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Inaugurarea Biroului de Cooperare Internationala in Cercetare si Inovare

10.01.2011

In decembrie 2010, in cadrul Universitatii de Stat din Moldova (USM) a fost inaugurat Biroul de Cooperare Internationala in Cercetare si Inovare, deschiderea si dotarea cu echipamentul necesar a acestuia fiind posibila gratie derularii proiectului TEMPUS „MERCURY” „Spre modele de universitate antreprenoriala de cercetare in invatamantul superior din Rusia, Ucraina si Moldova”, lansat in februarie 2009 pentru o durata de trei ani. In calitate de Director executiv al Biroului a fost desemnat prof. Petru Chetrus.

La sedinta de deschidere a noului Birou au participat prof. Mihail Revenco, prorector pentru activitatea stiintifica a USM; Liliana Vieru, sef Sectie cooperare internationala si integrare europeana, AGEPI; prof. Valentin Arion, coordonator al Oficiului National TEMPUS Moldova;Sergiu Porcescu, sef Directie integrare europeana si cooperare internationala, ASM; Ghenadie Cernei, director al Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, ASM; profesori universitari, cercetatori stiintifici, studenti, reprezentanti ai institutiilor partenere ale USM si ai mass-media.

Prof. Petru Gaugas, coordonatorul local al Proiectului TEMPUS „MERCURY”, a facut o scurta trecere in revista a obiectivelor proiectului, precum si a activitatilor derulate de la lansarea acestuia. A fost mentionat faptul ca, alaturi de universitatile partenere la proiect din Ucraina si Federatia Rusa, se doreste transformarea USM intr-un centru de dezvoltare inovativa, preluandu-se experienta universitatilor din Alicante (Spania), Saarland (Germania) si Krakow (Polonia) ca modele antreprenoriale de cercetare de succes.

Participantilor la proiect si viitorilor beneficiari ai Biroului li s-a adresat si dl Valentin Arion, coordonatorul Oficiului National TEMPUS Moldova, care a mentionat importanta utilizarii eficiente a resurselor puse la dispozitie de catre donatorii europeni in cadrul Proiectelor TEMPUS, inclusiv al proiectului „MERCURY”, necesitatea asigurarii viabilitatii si durabilitatii rezultatelor obtinute, precum si lansarea lor pe piata internationala prin intermediul proiectelor de cercetare.

Liliana Vieru, sef Sectie cooperare internationala si integrare europeana, AGEPI, partener in Proiectul „MERCURY”, a tinut sa felicite Universitatea de Stat din Moldova pentru rezultatele inregistrate in activitatea de cercetare-inovare-brevetare, exprimandu-si totodata convingerea ca deschiderea Biroului de Proprietate Intelectuala in septembrie 2010 si a Biroului de Cooperare Internationala in Cercetare si Inovare va conduce la cresterea activitatii inovationale in cadrul institutiei, dar si a numarului de inventii implementate in sectorul real, contribuind astfel la cresterea economica a tarii si, respectiv, la bunastarea populatiei.

Despre importanta Biroului pentru tineretul studios din Republica Moldova (studenti, masteranzi si doctoranzi) a vorbit prof. Mihail Revenco, prorectorul USM, mentionand ca ei trebuie sa fie primii si cei mai indicati beneficiari ai proiectului. De asemenea, dl Revenco a mentionat necesitatea includerii studentilor in actiunile acestor doua birouri, deoarece pe aceasta cale informatiile din domeniu vor ajunge mult mai repede la persoanele interesate.

De asemenea, echipa proiectului a fost felicitata de catre dl Ghenadie Cernei, directorul Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, ASM, care a subliniat obligativitatea conlucrarii tuturor institutiilor de invatamant superior, precum si a institutelor ASM in acest domeniu prioritar.

Biroul de Cooperare Internationala in Cercetare si Inovare al USM va oferi publicului interesat, inclusiv mediului de afaceri din Republica Moldova, urmatoarele servicii:

  • monitorizarea oportunitatilor de fonduri financiare;
  • stabilirea si asigurarea relatiilor de conlucrare cu potentiali sponsori;
  • oferirea consultantei in domeniul gestionarii proiectelor de cercetare si inovare;
  • informarea privind oportunitatile de participare la diverse concursuri de proiecte internationale s.a.

Adrese de contact:
E-mail: chetrush@usm.md; martin.mariana28@yahoo.com;
Tel.: (373 22) 577 847.