2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Implicarea sociala prin programul national Anti-Contrafacere si Anti-Piraterie

01.11.2007

Contrafacerea si pirateria sunt fenomene care prejudiciaza tot mai mult diverse sectoare ale economiei. Conform unor studii, ponderea comertului cu produse contrafacute a atins nivelul de 10% din circuitul global de bunuri si servicii, prejudiciile anuale constituind 200-300 miliarde Euro pe an. Orientarea contrafacerii si pirateriei este in raport direct cu evolutiile tehnologice de pe piata si preferintele consumatorilor. In scopul diseminarii informatiei si prevenirii acestor fenomene Centrul de Initiativa privind Drepturile Consumatorilor (CIDC) in colaborare cu AGEPI a organizat pe 29 octombrie 2007 masa rotunda „Fenomenele de contrafacere si piraterie – implicare sociala prin programul national Anti-Contrafacere si Anti-Piraterie”. Printre participanti au fost reprezentantii Asociatiei Drept de Autor si Drepturi Conexe (AsDAC), Asociatiei Obstesti „Enigma”, „Business Software Alliance” (BSA), Camerei de Comert si Industrie a RM, companiei RomSym Data, Serviciului Vamal al RM, Uniunii Producatorilor de Fonograme din Moldova s.a.

„In cadrul AGEPI au fost efectuate studii in domeniu, care au demonstrat ca contrafacerea si pirateria se extind cu rapiditate, avand un impact negativ asupra obiectelor de proprietate intelectuala, a estimat la deschidere Dorian Chirosca, directorul general al AGEPI. Pentru contracararea acestor fenomene e nevoie de instrumente eficiente, capabile sa diminueze rata pirateriei, actualmente foarte inalta – peste 90%. Deja au fost implementate un sir de modificari in legislatie, care permit utilizarea unor mijloace civile, administrative si penale pentru apararea drepturilor de proprietate intelectuala. De asemenea, cooperarea cu organele de drept intru preintampinarea si combaterea violarii drepturilor de autor si conexe ar spori efectul actiunilor intreprinse”.

Stabilitatea si intarirea cadrului legislativ in domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala face necesara interventia sociala oportuna, prin diverse proiecte de asistenta si informare a societatii. Dupa cum a comunicat Sergiu Scerbaniuc, presedintele Centrului de Initiativa privind Drepturile Consumatorilor, la 15 octombrie 2007 a demarat campania nationala Anti-Contrafacere si Anti-Piraterie „ATENTIE LA CONTRAFACERI - 2007”, care va fi finalizata la 30 noiembrie 2007. Printre obiectivele campaniei sunt:

  • informarea generala despre drepturile titularilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala cu risc sporit de contrafacere si piraterie;
  • modelarea unui comportament adecvat al consumatorilor in scopul reducerii ratei contrafacerii si pirateriei;
  • informarea publicului despre impactul contrafacerii si pirateriei asupra vietii socio-economice;
  • implicarea cetatenilor la depistarea actelor de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala;
  • initierea relatiilor de cooperare intre organele guvernamentale si non-guvernamentale in scopul prevenirii si inlaturarii actelor de contrafacere si piraterie.

    In acest scop a fost creata linia fierbinte ,,ATENTIE LA CONTRAFACERI – 2007” 0-800-01234, fiind preconizata si elaborarea unui sondaj de opinie la tema respectiva.

    Oleg Efrim, reprezentantul Business Software Alliance in Moldova, a informat participantii la masa rotunda ca BSA reprezinta industria mondiala a software si a produselor internet si unul din obiectivele prioritare ale companiei este lupta cu pirateria produselor soft. BSA realizeaza o serie de activitati menite sa acorde sprijin in combaterea pirateriei prin organizarea diferitor campanii de informare si constientizare a populatiei privind riscurile pe care le implica utilizarea nelicentiata a softurilor. Business Software Alliance a semnat deja cu AGEPI si MAI un Acord de reducere a pirateriei in sfera tehnologiilor informationale, care prevede depistarea, prevenirea si contracararea in comun a criminalitatii in domeniul drepturilor de autor asupra programelor de calculator.

    Raportul prezentat de catre Ion Tiganas, directorul-adjunct al Departamentului drept de autor si drepturi conexe AGEPI, a relevat ca subiectii afectati de piraterie sunt atat autorii, producatorii, distribuitorii, consumatorii, cat si statul in general. Consecintele pirateriei se estimeaza la 800 mil. dolari - in industria editoriala, 5 mld dolari – in industria fonografica, 6 mld dolari – in industria cinematografica, 12 mld dolari – in industria soft. In virtutea mandatului sau, AGEPI efectueaza cu regularitate controlul punctelor de comercializare si/sau inchiriere a produselor audio-video in vederea supravegherii respectarii drepturilor de autor si a drepturilor conexe pe piata Republicii Moldova, intocmind procese verbale administrative in cazul depistarii incalcarilor. Perfectionarea legislatiei Republicii Moldova in corespundere cu necesitatile zilei; stimularea respectului fata de munca autorilor si intelegerea de catre intreaga societate a importantei crearii, valorificarii si protectiei dreptului de autor; conlucrarea tuturor fortelor interne interesate in stoparea incalcarilor dreptului de autor – sunt doar unele masuri care se cer implementate pentru eradicarea fenomenului pirateriei.

    Despre repercusiunile negative ale download-ului in domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe a vorbit Dorian Doronceanu, directorul Uniunii Producatorilor de Fonograme din Moldova. Potrivit lui, sectorul de comercializare si inchiriere a produselor audio-video sufera daune economice mari, fiind in declin din cauza companiilor care ofera utilizatorilor retelei Internet posibilitatea incarcarii gratuite per-to-per. Daca in unele tari occidentale sunt prevazute pedepse penale pentru asemenea incalcari ale drepturilor de autor si conexe, atunci in RM mecanismele de contracarare nu sunt destul de eficiente.

    Protectia drepturilor si remunerarea echitabila a autorilor devine realizabila doar in conditiile inregistrarii drepturilor asupra creatiilor, in caz contrar - lipsesc parghiile necesare actiunilor de aparare. Din aceste considerente devine foarte actuala necesitatea informarii publicului privind legislatia in domeniu, a accentuat Angela Stroici, directorul Asociatiei Drept de Autor si Drepturi Conexe, care este o organizatie de administrare pe principii colective a drepturilor patrimoniale din Republica Moldova, avand imputernicirea de a elibera beneficiarilor licente privind valorificarea operelor sau obiectelor de drepturi conexe si de a acumula remuneratii pentru valorificarea acestora. Organizatia reprezinta interesele a peste 2 mii de titulari de drepturi.

    „In conditiile extinderii pietei in domeniul tehnologiilor informationale tot mai importanta devine sesizarea opiniei publice privind distributia legala a softurilor prin procurarea licentelor. Propagarea modului legal de folosire a programelor de calculator prin incheierea contractelor intre detinatorul de drepturi si utilizator este unica cale de contracarare a pirateriei. Totodata, utilizarea softurilor licentiate diminueaza riscul raspandirii virusilor de calculator si exclude defectiunile de program”, a subliniat Mihai Rusu, directorul general al companiei „RomSym Data”.

    Asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera Republicii Moldova este una din directiile de activitate ale Serviciul Vamal al RM. Reprezentanta Directiei fraude vamale Liliana Castravet a relatat participantilor la masa rotunda ca Codul vamal prevede posibilitatea titularului unui drept de proprietate intelectuala de a solicita asistenta organelor vamale, prezentand o cerere, cu conditia achitarii taxei prevazute. Odata acceptata cererea titularului, Serviciul Vamal isi asuma responsabilitatea de a intreprinde o serie de masuri de depistare si retinere a marfurilor contrafacute sau pirat, sau care lezeaza intr-un alt mod drepturile de proprietate intelectuala. In caz de necesitate este emisa o decizie de suspendare a vamuirii marfurilor (produselor) suspectate a fi contrafacute sau a fi opere-pirat. Actualmente Serviciul Vamal are inregistrate circa 100 de OPI, pentru care se acorda protectie la frontiera.

    In incheiere s-a reiterat ca contrafacerea si pirateria aduc prejudicii considerabile titularilor de drepturi de proprietate intelectuala si incalca principiile unei concurente loiale. Ele stimuleaza comertul ilicit, de aceea trebuie sa depunem eforturi conjugate pentru a stopa raspandirea contrafacerii si pirateriei si de a consolida sistemele de protectie si respectare a drepturilor de proprietate intelectuala. Deosebit de importanta este formarea culturii de consum in baza cunoasterii drepturilor si modalitatilor de repunere in drepturi in cazul ignorarii lor.