2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Masă rotundă dedicată industriei vitivinicole: AGEPI promovează proprietatea intelectuală în acest domeniu

01.03.2024

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat în cadrul unei mese rotunde dedicate industriei vitivinicole, desfășurată pe data de 29 februarie 2024. Evenimentul, intitulat ,,Cerințele privind producerea și plasarea pe piață a produselor vinicole autohtone. Promovarea pe noi piețe de desfacere”, a fost organizat de către Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), instituție dedicată sprijinirii mediului de afaceri din țară prin furnizarea de standarde pentru dezvoltarea serviciilor și produselor.

Scopul acestei întâlniri a fost familiarizarea reprezentanților mediului de afaceri cu beneficiile utilizării și implementării standardelor în domeniul vitivinicol, precum și cu cerințele normative și legislative privind exportul băuturilor alcoolice. Printre temele discutate s-au numărat cerințele aplicabile produselor agroalimentare conform Regulamentelor și Directivelor UE, în contextul facilitării exportului, precum și asigurarea siguranței alimentare în ceea ce privește calitatea, cantitatea și accesibilitatea băuturilor alcoolice.

În cadrul evenimentului, a fost prezentă Natalia Mogol, Directoare generală adjunctă a AGEPI, care a susținut o comunicare intitulată "Valorificarea proprietății intelectuale în industria vitivinicolă: Protejarea și promovarea identității și calității". Ea a evidențiat rolul important al identității și calității în promovarea și comercializarea vinurilor moldovenești pe piețele internaționale. Natalia Mogol a menționat că proprietatea intelectuală, inclusiv mărcile sau indicațiile geografice, reprezintă active valoroase pentru producătorii de vinuri, oferindu-le un avantaj competitiv și protecție împotriva imitațiilor și concurenței neloiale. În discursul său, Directoarea generală adjunctă a AGEPI a mai subliniat necesitatea respectării și implementării normelor și regulamentelor internaționale în domeniul proprietății intelectuale pentru a asigura recunoașterea și protecția corespunzătoare a produselor vitivinicole moldovenești pe plan global.

Organizarea acestui eveniment a adus în prim plan colaborarea între instituții guvernamentale și mediul de afaceri pentru susținerea și promovarea industriei vitivinicole moldovenești, evidențiind preocuparea pentru conformitatea cu standardele internaționale și protecția proprietății intelectuale în acest domeniu.