2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI, la aniversarea a 50 de ani de la semnarea Convenției Brevetului European

06.10.2023

Pe 5 octombrie curent, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a avut onoarea de a participa la festivitățile organizate cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Convenției Brevetului European (CBE), care au avut loc în orașul München, Germania.

Evenimentul a fost dedicat celebrării semnării istorice a Convenției Brevetului European și a avut ca scop reflectarea asupra realizărilor Organizației Europene de Brevete (OEB) în domeniul brevetelor și consolidarea parteneriatelor dintre OEB și celelalte state membre, în beneficiul comunității inovatorilor.

La această festivitate au luat parte reprezentanți ai statelor membre ale OEB, lideri guvernamentali, experți în proprietate intelectuală și personalități proeminente din mediul academic și de afaceri.

Cele mai importante momente ale programului au inclus sesiuni dedicate inventatorilor, mese rotunde ale experților despre modul în care inovația incluzivă contribuie la o lume mai durabilă și o ceremonie de premiere pentru câștigătorii Concursului de artă colaborativă pentru copii.

În ultimii cincizeci de ani, sistemul european de brevete a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește influența și acoperirea sa geografică. Convenția Brevetului European a fost semnată inițial de 16 țări în cadrul Conferinței diplomatice de la München din 1973 și de atunci s-a extins pentru a include acum 39 de state membre.

Cu scopul de a integra Republica Moldova în cadrul spațiului european de brevete, țara noastră a depus toate eforturile necesare pentru a deveni parte a Convenției Brevetului European. În urma acestor eforturi susținute, pe 13 decembrie 2022, Consiliul de Administrație al Organizației Europene de Brevete a invitat oficial Republica Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al OEB, consolidând astfel angajamentul ferm al țării noastre în promovarea inovației și a proprietății intelectuale la nivel european.

În cadrul aceleiași vizite în Germania, pe 6 octombrie, Directorul general al AGEPI a participat, în calitate de Obervator, la cea de-a 176-a sesiune a Consiliului Administrativ al Organizației Europene de Brevete, unde delegațiile au avut ocazia să discute aspecte legate de proprietatea intelectuală și brevetele în cadrul comunității europene.

Pe parcursul sesiunii Consiliului Administrativ al OEB, delegația Republicii Moldova a avut ocazia să discute subiecte relevante pentru dezvoltarea și implementarea sistemului european de brevete. Acest lucru marchează un pas semnificativ în procesul de aderare a Republicii Moldova la Organizația Europeană de Brevete și în consolidarea relațiilor sale cu celelalte state membre. În contextul aderării la OEB, Republica Moldova va beneficia de acces la un cadru european robust pentru protecția și promovarea inovației, ceea ce va contribui la stimularea cercetării și dezvoltării tehnologice în țară și la creșterea atractivității pentru investitori și inovatori.