Contestarea Deciziei nr. 44/105 din 20.01.2022

(Monitorul Oficial nr. 27-33 din 28.01.2022)

Nr. Nr.dosar / judecator Partile Cereri Hotariri/Decizii/Incheieri
1. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani
nr. 33-803/2022 jud. L. Holeviţcaia
Asociaţia Obştească “Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova “MORA”” vs AGEPI 1. Admiterea acţiunii;

2. Anularea în tot a actului administrativ individual de respingere a solicitării privind eliberarea avizului pentru activitatea în calitate de organizaţie de gestiune colectivă (OGC) a A.O. Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA" expus în Decizia Comisiei Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală nr. 44/105 din 20 ianuarie 2022;

3. Obligarea Pârâtului Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală de a emite decizia privind acordarea avizului pentru activitatea organizaţiei de gestiune colectivă de către A.O. Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA” în calitate de organizaţie de gestiune colectivă în conformitate cu art. 48 al Legii nr. 139/02.07.2010 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râşcani din 07.07.2022 prin care:
Se declară inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ a reclamantei Asociația Obștească Asociația Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova ”Mora” împotriva Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală privind anularea eliberării avizului pentru activitatea în calitate de organizație de gestiune colectivă expus în decizia nr.44/105 din 20.01.2022, obligarea AGEPI de a emite decizia privind acordarea avizului pentru activitatea organizaţiei de gestiune colectivă de către A.O. Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA” în calitate de organizaţiei de gestiune colectivă în conformitate cu art. 48 al Legii nr. 139/02.07.2010 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, în baza temeiului prevăzut de art.207 alin.(2) lit.c) Cod administrativ.
2. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani
dosar nr. 3-486/2022 jud. Igor Barbacaru
Asociaţia Obştească “Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova “MORA””, persoane terțe Asociațiile Obștești: „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți”, Asociația Națională „COPYRIGHT” și „Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale” 1. Admiterea acţiunii;

2. Anularea refuzului în eliberarea avizului pentru activitatea în calitate de organizaţie de gestiune colectivă (OGC) a A.O. "Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova "MORA" expus în Decizia Comisiei Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală nr. 44/105 din 20 ianuarie 2022;

3. Obligarea Pârâtului Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală de a emite decizia privind avizarea A.O. "Asociaţia Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova "MORA" în calitate de organizaţie de gestiune colectivă în conformitate cu art. 48 al Legii nr. 139/02.07.2010 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râşcani din 27.09.2022 prin care:
Acţiunea de contencios administrativ, înaintată de către AO Asociația Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA” împotriva Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, persoane terțe Asociațiile Obștești: „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți”, Asociația Națională „COPYRIGHT” și „Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale”, cu privire la anularea actului administrativ - Decizia Comisiei Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală nr. 44/105 din 20.01.2022, se admite.

Se anulează Decizia Comisiei Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală nr. 44/105 din 20.01.2022, precum și decizia nr. 380 din 11.03.2022, adoptată în procedura prealabilă.

Acțiunea de contencios administrativ înaintată de către Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale împotriva Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, persoană terță Asociația Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA” cu privire la constatarea nesoluționării în termenul prevăzut de legislație a cererilor, modificarea părții motivate a actului administrativ – Decizia Comisiei Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală nr. 44/105 din 20.01.2022 prin argumente suplimentare, se respinge ca fiind neîntemeiată.

Hotărîrea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului hotărîrii, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Rîşcani).

Încheierea Completului specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ, al colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, al Curții de Apel Chișinău din 15.02.2023, prin care s-a dispus:
Se declară inadmisibil apelul declarat de către AO ,,Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți” împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) din 27 septembrie 2022, emise în cauza de contencios administrativ la acțiunea înaintată de către AO “Asociația Titularilor de Drepturi de Autor din Moldova „MORA” împotriva Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, persoane terțe AO„Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți”, Asociația Națională „Copyright” și „Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale”, cu privire la anularea actului administrativ individual defavorabil.

Dispozitivul deciziei Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău din 05 iulie 2023:
Se respinge apelul declarat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) din 27 septembrie 2022.
Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
Cererea de recurs se depune în termen de 30 de zile de la data notificării dispozitivului deciziei instanței de apel, prin intermediul Curții de Apel Chișinău, iar motivarea recursului se prezintă în termen de 30 de zile de la notificarea deciziei motivate a instanței de apel, prin depunerea la Curtea Supremă de Justiție. Dacă se depune împreună cu cererea de recurs, motivarea recursului se depune la Curtea de Apel Chișinău.

Decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău din 05 iulie 2023:
Se respinge apelul declarat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) din 27 septembrie 2022.
Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
Cererea de recurs se depune în termen de 30 de zile de la data notificării dispozitivului deciziei instanței de apel, prin intermediul Curții de Apel Chișinău, iar motivarea recursului se prezintă în termen de 30 de zile de la notificarea deciziei motivate a instanței de apel, prin depunerea la Curtea Supremă de Justiție. Dacă se depune împreună cu cererea de recurs, motivarea recursului se depune la Curtea de Apel Chișinău.