2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Un nou program destinat întreprinderilor mici și mijlocii a fost lansat la Chișinău

24.06.2022

La 24 iunie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la evenimentul de lansare a Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii organizat de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM).  

Prezentă la eveniment, prim-ministrul Natalia Gavriliță a afirmat că în ciuda crizelor regionale și situației economice dificile din țară, Guvernul a identificat resursele necesare pentru politici de suport ai antreprenorilor și a aprobat Programul, care pe lângă accesul la granturi va facilita transferuri de expertiză și bunele practici către beneficiari. Astfel, Programul va oferi o abordare integrată de susținere a IMM, prin introducerea unor instrumente digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale. Potrivit prim-ministrei, drept rezultat va crește volumul de investiții în economia națională, vor fi atrase mijloacele financiare externe, iar businessul din Republica Moldova se va transforma după modelul european.

„Acum, când am obținut statutul de țară candidată și suntem nu doar vecini ai UE, ci viitori membri, avem sarcina de a deveni mai competitivi și mai moderni. Să ajungem în dezvoltarea noastră economică statele UE și să demonstrăm că putem nu doar beneficia de statutul de membru, dar și contribui la dezvoltarea întregii Uniuni Europene. În acest sens, contăm pe atingerea tuturor obiectivelor Programului, crearea unor noi locurilor de muncă, creșterea productivității beneficiarilor și vă asigur că vom continua cu finanțarea unor astfel de practici pozitive. Vom putea ieși cu succes din crize doar dacă vom investi în agenții noștri economici, în digitalizarea activității lor și dezvoltarea de noi practici. Împreună muncim, investim și ne integrăm în UE”, a spus Natalia Gavrilița.

La prezentarea programului au participat și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare și ai misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor/organizațiilor de suport în afaceri și manageri de companii.  

În cadrul evenimentului, mediul de afaceri autohton a fost informat despre posibilitățile de accesare a sprijinului financiar nerambursabil de până la 500 mii lei, oferit prin intermediul acestui Program. Totodată, au fost prezentate istoriile de succes ale unor antreprenori care deja și-au digitalizat afacerile prin automatizarea proceselor de producere; vânzări internaționale prin e-comerț; implementarea unui sistem de rezervări online sau a unui soft de gestionare inteligentă a stocurilor etc. În același context, partenerii tehnologici ai proiectului și-au prezentat soluțiile creative, serviciile și propunerile de tehnologizare.

Menționăm că AGEPI susține dezvoltarea și atingerea de noi performanțe a IMM-urilor prin organizarea de sesiuni de informare, ateliere, servicii gratuite de prediagnoză și facilități la taxele prevăzute pentru serviciile noastre.

Programul este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova și susținut prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Vedeți detalii aici: https://www.odimm.md/ro/transformare-digitala