2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Conferința internațională „Promovarea dezvoltării economice prin intermediul sistemelor alimentare locale”

03.05.2022

Pe 28 aprilie 2022, în orașul Varna, Bulgaria a avut loc, în format hibrid, Conferința internațională „Promovarea dezvoltării economice prin intermediul sistemelor alimentare locale”. La eveniment au participat reprezentanţi din Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, România şi Ucraina.

AO „Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova” (ADTM) este beneficiar în cadrul proiectului „Dezvoltare locală și cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole și alimentare tradiționale” (LOC-FOOD). Din Republica Moldova au participat membrii ADTM şi un grup de reprezentanţi ai instituțiilor de stat, instituțiilor de învățământ și antreprenori. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a fost reprezentată de Victoria Pulbere, şefă-adjunct a Direcţiei mărci şi design industrial.

În cadrul conferinței s-a discutat despre sistemele naționale, realizările obținute în contextul identificării indicațiilor geografice (IG), denumirilor de origine (DO) şi specialităţilor tradiţionale garantate (STG), cât şi perspectivele, provocările în aceste domenii.

În deschiderea evenimentului, prof. Ivo Hristov, deputat în Parlamentul European, a explicat politica europeană și a reiterat scopul indicațiilor geografice. S-a menţionat că această temă este foarte importantă atât pentru prosperitatea regiunilor, cât și pentru moștenirea culturală. Totodată, oficialul a subliniat că solicitările pentru produse agricole și alimente cu caracteristici specifice recunoscute și în special legate de originea lor geografică sunt în creștere.

Marina Miron, reprezentata ADTM, a menționat că în rezultatul unei activități intense, reprezentanții Asociației, cu suportul nemijlocit al micilor producători, au identificat și selectat o listă de bucate tradiționale locale, specifice anumitor zone ale Republicii Moldova și preparate după rețete originale, ce urmează a fi propuse pentru înregistrare în calitate de STG la AGEPI.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă, în cadrul căreia participanții au avut ocazia să-și împărtășească ideile și să identifice potențiale subiecte de interes comun în vederea cooperării ulterioare.