2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comisia Europeană a publicat Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei 2020

14.01.2021

Comisia Europeană a publicat Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei pentru anul 2020 (Counterfeit and Piracy Watch List 2020) pentru a face publice site-urile web, platformele de comerț electronic, farmaciile online și piețele fizice din statele terțe ale Uniunii Europene despre care se raportează că facilitează, comercializează sau beneficiază de comerțul cu produse contrafăcute sau piratate.

Principalele obiective ale acestei publicații sunt, pe de o parte, să încurajeze operatorii și intermediarii acestor piețe să se abțină de la participarea la comerțul care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, pe de altă parte, să sensibilizeze cetățenii UE cu privire la riscul achiziționării de bunuri contrafăcute de pe respectivele piețe/platforme.

Lista își propune să încurajeze operatorii acestor piețe, autoritățile locale, dar și guvernele să ia măsuri pentru a combate încălcările drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor și creatorilor din UE.

Lista a fost realizată în cooperare cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Europol, datele fiind obținute în urma unui proces de consultare publică. Peste 70 de titulari de mărci, deținători ai drepturilor de autor și alte organizații au raportat activitățile ilicite pe mai multe piețe din întreaga lume. Este pentru a doua oară când Comisia Europeană publică Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei, prima publicație fiind realizată în anul 2018.

În această publicație se regăsesc așa platforme de comerț, precum Music-bazaar.com sau Rlsbb - Rlsbb.ru, sau platforme de comercializare a medicamentelor, precum EVA Pharmacy, PharmCash. De asemenea, sunt prezente și piețe off-line, precum Silk Market din Beijing sau 7th km Market din Odessa. Republica Moldova nu se regăsește în această listă.

Încălcările drepturilor proprietății intelectuale sunt un flagel pentru economia europeană, scăzând investițiile și veniturile guvernamentale și ducând la pierderea locurilor de muncă în industriile creative și inovatoare. Legătura dintre contrafacere și criminalitatea organizată reprezintă o amenințare majoră pentru societate. Această Listă de supraveghere a contrafacerii și pirateriei face parte din efortul autorităților din statele UE de a se asigura că, companiile europene pot opera în condiții echitabile de concurență atunci când fac tranzacții în afara granițelor UE și că, consumatorii europeni sunt în siguranță.

În Uniunea Europeană, produsele contrafăcute și piratate se ridică la aproximativ 5% din totalul importurilor sau la 85 de miliarde de euro pe an. Contrafacerea și pirateria duc la pierderea a sute de mii de locuri de muncă anual și reprezintă o amenințare pentru sănătatea oamenilor. De la DVD-uri și CD-uri, șampon, medicamente și echipamente electrice, orice produs, din orice industrie, este vulnerabil.

Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei poate fi consultată aici: https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/december/tradoc_159183.pdf