2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Infracțiunile de proprietate intelectuală în mediul on-line: realități și practici de combatere a fenomenului

21.09.2018

Pe 21 septembrie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în comun cu Proiectul UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova, au organizat un Atelier de lucru cu genericul ”Infracțiunile de proprietate intelectuală în mediul on-line: realități și practici de combatere a fenomenului”.

La atelier au participat experți ai Proiectului UE, specialiști AGEPI, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Inspectoratului General de Poliție, Procuraturii, precum și ai celor mai mari jucători de pe piața ICT din Moldova.

În deschiderea evenimentului, Directorul general adjunct AGEPI, Andrei Popa, a menționat că Agenția, în calitatea sa de oficiu național de proprietate intelectuală, este responsabilă de promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale, respectiv, asigură implimentarea strategiilor de dezvoltare a domeniului PI și monitorizează respectarea legislației în acest domeniu. ”Suportul oferit de Proiectul UE în activitatea desfășurată de noi este incontestabil, iar sprijinul în combaterea infracțiunilor de PI în mediul on-line derivă din obiectivul general al acestuia: de a îmbunătăți modul de aplicare a legii și a reglementărilor privind drepturile de proprietate intelectuală în Republica Moldova.”, a adăugat Andrei Popa.

Experți internaționali cu o vastă experiență în domeniu au abordat un șir de subiecte de interes pentru furnizorii de servicii informaționale și tehnologii comunicaționale și autoritățile publice din Republica Moldova, precum: tendințele privind infracțiunile de proprietate intelectuală în mediul on-line; cele mai utilizate modalități de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală pe internet; prevederile cadrului legal național și internațional pentru asigurarea protecției drepturilor de proprietate intelectuală (DPI); practicile și procedurile de sancționare a infracțiunilor de proprietate intelectuală; rolul companiilor ICT în protecția DPI; soluțiile României la încălcările drepturilor de proprietate intelectuală pe Internet și eficientizarea luptei cu infracțiunile de proprietate intelectuală pe internet în Republica Moldova.

Liderul adjunct al Proiectului UE, Kenny Wright, a făcut o prezentare a cadrului legal internațional privind încălcările drepturilor de proprietate intelectuală în mediul on-line, a celor mai contrafăcute produse, dar și a practicilor internaționale de luptă cu acest fenomen. Potrivit expertului, proprietatea intelectuală este fundamentul dezvoltării economiei Uniunii Europene, de aceea este o prioritate în politicile comunitare. Conform unui studiu efectuat de OECD în 2016, 38% din numărul total de locuri de muncă în UE este asigurat de industriile cu proprietate, iar 42% din PIB-ul european revine industriilor cu proprietate intelectuală. Având în vedere ponderea economică a DPI, autoritățile trebuie să-și consolideze protecția împotriva contrafacerii și pirateriei.

Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” este finanţat de Uniunea Europeană și urmează să fie finalizat în noiembrie 2018.