2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua mondiala a cartii si dreptului de autor

23.04.2007

Incepand cu anul 1996, la 23 aprilie UNESCO marcheaza Ziua mondiala a cartii si dreptului de autor. In aceasta zi UNESCO se adreseaza comunitatii mondiale cu apelul de a contribui la sporirea interesului fata de lectura, la dezvoltarea activitatii editoriale, precum si la protejarea dreptului de autor.

In mesajul sau anual lansat cu prilejul Zilei mondiale a cartii si dreptului de autor directorul general al UNESCO Koichiro Matsuura a invitat „toate tarile, partenerii si prietenii UNESCO sa ia parte la aceasta manifestare importanta, pentru ca misiunea de asigurare a calitatii, pluralismului si integrarii, precum si a utilizarii comune si popularizarii cunostintelor sa ocupe un loc de frunte in proiectul crearii societatilor bazate pe cunostinte”.

In fiecare an comitetul creat in acest scop examineaza cererile diferitor orase pentru conferirea titlului „Capitala mondiala a cartii”. Acest program, desfasurat de UNESCO din 2001 la initiativa editorilor din Madrid si realizat sub conducerea celor mai mari asociatii internationale de editori, a permis crearea unei retele mondiale de orase, care prin intermediul dialogului si schimbului de experienta contribuie la stimularea activitatii editoriale si lecturii.

In acest an UNESCO a decernat titlul „Capitala mondiala a cartii” orasului Bogota (Columbia), care a elaborat un program deosebit de celebrare a Zilei internationale a cartii si dreptului de autor. In perioada 23 aprilie 2007 – 22 aprilie 2008 in Bogota se vor desfasura un sir de manifestatii menite sa stimuleze interesul fata de carte si lectura si sa popularizeze atitudinea respectuoasa fata de drepturile de autor.

In cadrul actiunilor de celebrare a Zilei mondiale a cartii si dreptului de autor Biroul UNESCO participa anual in calitate de coorganizator la concursul „Cele mai bune carti ale anului”. Scopul concursului este de a conserva si dezvolta cultura editoriala, de a sustine ideile creative inovationale ale colectivelor editoriale. La concurs participa cele mai reprezentative intreprinderi si organizatii editoriale, precum si autori aparte. Publicatiile care demonstreaza un aport considerabil la dialogul culturilor sunt mentionate in fiecare an cu diploma speciala a Biroului UNESCO „Publicatia cu cea mai substantiala contributie la dialogul culturilor”.

Una din directiile prioritare ale activitatii Biroului UNESCO este protectia dreptului de autor in tarile cluster. Protectia dreptului de autor este deosebit de actuala in tarile cluster, care parcurg etapa de tranzitie spre economia de piata. Pe web-site Biroului UNESCO din Moscova poate fi accesata revista trimestriala „Dreptul de autor. Buletinul UNESCO” (in limba rusa).

Detalii: