2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Republica Moldova susține instituirea unui cadru regional în domeniul proprietății intelectuale a statelor membre CEFTA

20.12.2021

În perioada 13 – 16 decembrie 2021, o delegație a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la Atelierul de lucru privind colaborarea regională a oficiilor de proprietate intelectuală a statelor membre CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European), organizat de către Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Atelierul s-a desfășurat la Skopie, Macedonia de Nord, în timpul Săptămânii CEFTA 2021, eveniment organizat sub auspiciile președinției CEFTA deținută de Macedonia de Nord.

Atelierul a întrunit delegați din cadrul tuturor oficiilor naționale de proprietatea intelectuală din statele membre CEFTA, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai EUIPO, care s-au convocat pentru a discuta oportunitatea instituirii unui cadru regional în domeniul proprietății intelectuale.

În cadrul evenimentului, părțile participante au realizat schimb de informații, metodologii și bune practici menite să consolideze viitoarea cooperare regională. Participanții au abordat problemele și provocările cu care se confruntă sistemele naționale de PI din regiune, și au identificat prioritățile și activitățile viitoare care ar putea fi realizate, inclusiv cu suportul EUIPO, pentru a îmbunătăți integrarea regională a drepturilor de proprietate intelectuală ca parte a Pieței Regionale Comune din Balcanii de Vest.

În special, participanții din oficiile naționale de PI ale statelor CEFTA au venit cu propuneri și recomandări de inițiative comune menite să perfecționeze cadrul legislativ și să consolideze instituțiile naționale abilitate cu protecția și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Un subiect aparte l-a constituit apropierea practicilor existente în domeniul examinării și acordării drepturilor de PI existente în oficiile naționale la practicile comune ale EUIPN, oportunitatea și metodologiile de integrare a instrumentelor EUIPN.

Printre recomandările agreate pentru viitorul cadru regional se regăsesc și acțiuni specifice care abordează transpunerea și punerea în aplicare a legislației europene, colaborare dintre instituțiile cu responsabilități în domeniul respectării drepturilor de PI, dar și creșterea gradul de conștientizare și de valorificare a obiectelor de PI de către IMM-urile locale.

Participanții au agreat o serie de recomandări inclusiv înființarea unui Subcomitet pentru drepturile de proprietate intelectuală care urmează să opereze sub umbrela CEFTA. Subcomitetul urmărește facilitarea comerțului dintre statele membre și asigurarea cadrului regional pentru PI. Instituirea și punerea în aplicare a activității subcomitetului se va realiza în cooperare și cu suportul plenar al EUIPO.

Recomandările privind crearea cadrului regional CEFTA în domeniul PI au fost prezentate în cadrul Conferinței CEFTA „15 years of CEFTA: Regional Economic Integration - Today and Tomorrow”, eveniment în cadrul căruia Macedonia de Nord a transmis președinția organizației Republicii Moldova. 

La preluarea președinției CEFTA, Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a dat asigurări statelor participante că Republica Moldova va continua eforturile depuse de președinții anteriori pentru a îmbunătăți și promova dialogul cu sectorul privat și societatea civilă în cadrul CEFTA.

****

Acordul de Liber Schimb Central-European (CEFTA) a fost încheiat în 1992 între Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, în condiţiile dispariţiei sistemului CAER, în ideea facilitării schimburilor și a cooperării economice intraregionale. Totodată, acordul a fost văzut de la început ca un instrument de pregătire a statelor participante pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul reuniunii de la Bucureşti a Primilor Miniştri a ţărilor Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est, din 19 decembrie 2006, țările participante la reuniune au semnat proiectul Acordului de aderare şi modernizare a Acordului de comerţ liber pentru Europa Centrală, CEFTA 2006, care a intrat în vigoare în Republica Moldova la 1 mai 2007.

În prezent, membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și UNMIK Kosovo.