2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Realizarea Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”

20.07.2011

In scopul realizarii Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, pe parcursul lunilor iunie-iulie 2011 la Chisinau s-au desfasurat o serie de vizite de documentare ale expertilor europeni.

In perioada 27 iunie – 1 iulie, in cadrul Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), care este principalul beneficiar de proiect, a fost organizat un seminar in problemele promovarii si comunicarii in domeniul proprietatii intelectuale.

Seminarul a avut drept scop consolidarea competentelor AGEPI in materie de promovare a proprietatii intelectuale si a serviciilor prestate, inclusiv a celor ce tin de:

  • initierea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice in legatura cu proprietatea intelectuala (PI);
  • asigurarea serviciilor de proprietate intelectuala destinate intreprinderilor mici si mijlocii;
  • dezvoltarea abilitatilor de gestiune a relatiei cu clientul;
  • infiintarea unui centru eficient de servicii PI pentru clienti.

Seminarul a fost realizat cu suportul dlui Jorgen Lindgreen Hansen, consilier in domeniul dezvoltarii afacerilor, si a dnei Helena Glenvang Julskov Larsen, manager economic din cadrul Oficiului Danez pentru Brevete si Marci (DKPTO). Lucrarile seminarului au fost deschise de catre dna Svetlana Munteanu, vicedirector general AGEPI.

Pe parcursul seminarului au avut loc prezentari, ateliere de lucru si dezbateri la care au participat 21 de reprezentanti ai AGEPI.

La finele seminarului expertii danezi au formulat o serie de recomandari de imbunatatire a mecanismului de comunicare cu clientii si de promovare a proprietatii intelectuale in Republica Moldova.

***

In perioada 4–8 iulie 2011, o delegatie a Oficiului Danez pentru Brevete si Marci, din care au facut parte dna Marianne Helledi Knudsen, consultant Proiecte Internationale, dna Kathrine Spinner Madsen, jurist principal, dl Kaj Kramer Molbech Pedersen, sef Sectie Marci si DMI, au lucrat impreuna cu expertii AGEPI, la elaborarea brosurii „Ghid cu privire la dreptul proprietatii intelectuale destinat intreprinderilor mici si mijlocii”.

Ghidul cuprinde informatii utile privind instrumentele si metodele eficiente de obtinere a profitului din activele intelectuale, de acordare a protectiei si combatere a incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala.

Pregatirea ghidului este sustinuta de Proiectul Twinning “Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, finalizarea lucrarii fiind planificata pentru luna octombrie curent.

***

In perioada 4-7 iulie la AGEPI s-a desfasurat vizita de documentare a expertilor proiectului Twinning pentru realizarea unui Studiu de evaluare a sistemului de gestiune colectiva in domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe in Republica Moldova.

Studiul a fost realizat de Gyta Berasneviciute, specialist principal din cadrul Ministerului Culturii, Lituania, si dr. Mihaly Ficsor, presedintele Consiliului Ungar pentru Drepturile de Autor, in colaborare cu AGEPI, organizatiile de gestiune colectiva si utilizatorii operelor protejate de dreptul de autor sau drepturile conexe.

In partea finala a studiului, au fost formulate o serie de recomandari referitoare la modul de imbunatatire a sistemului actual de remunerare a autorilor din Republica Moldova, inclusiv prin:

  • modificarea legislatiei din domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe;
  • implementarea procedurii „notice & take down”;
  • perfectionarea metodologei de calculare a remuneratiei de autor si a tarifelor;
  • dezvoltarea mecanismelor de mediere si arbitraj in domeniul PI.

Proiectul Twinning este initiativa Comisiei Europene avand scopul initial de a ajuta tarile candidate sa obtina abilitatile si experienta necesara pentru adoptarea, implementarea si respectarea legislatiei Uniunii Europene. Din 2003, Twinning este disponibil pentru noile state independente din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova si pentru tarile din zona mediteraneana.

Twinning este un instrument de cooperare intre o institutie publica a unui stat beneficiar si o institutie omoloaga a unei tari membre a UE. Proiectul are scopul de a perfectiona si/sau moderniza institutiile statelor beneficiare prin intermediul instruirii si a reorganizarii, precum si armonizarii legislatiilor nationale cu standardele europene.

Proiectul Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” are ca obiectiv general imbunatatirea implementarii drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova.

Partenerii locali principali ai Proiectului Twinning sunt: Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, iar din partea Uniunii Europene - Oficiul Danez pentru Brevete si Marci si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Proiectul Twinning a fost lansat la 1 noiembrie 2010 si se va incheia la 30 aprilie 2012.