2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Protectia indicatiilor geografice si denumirilor de origine – in atentia comunitatii internationale

30.06.2014

n scopul dezvoltarii sistemului international de protectie a indicatiilor geografice (IG) si denumirilor de origine (DO), in perioada 23-27 iunie 2014, in cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) (Elvetia, Geneva) a avut loc sedinta Grupului de lucru pentru dezvoltarea Sistemului de la Lisabona. 

 
La eveniment au  participat peste 65 de reprezentanti din:
  • 11 state membre (Algeria, Republica Ceha, Franta, Georgia, Ungaria, Iran (Republica Islamica), Italia, Mexic, Peru, Republica Moldova, Portugalia) (din totalul de 28 de state http://www.wipo.int/export/sites/www/treaties/en/documents/pdf/lisbon.pdf);
  • 22 state in calitate de observatori (Argentina, Australia, Bhoutan, Chile, Columbia, El Salvador, Fiji, Germania, Grecia, Irak, Kenya, Nepal, Paraguay, Republica Coreea, România, Federatia Rusa, Spania, Turcia, Elvetia, Ucraina , Statele Unite ale Americii, Republica Bolivariana a Venezuelei);
  • 3 organizatii internationale interguvernamentale ( OAPI, OIC, UE);
  • 8 organizatii internationale nonguvernamentale (ABPI, ECTA, MARQUES, CEIPI, CCFN, INTA, KEI). 
Republica Moldova a fost reprezentata de catre dl Simion Levitchi, Directorul Departamentului marci, modele si desene industriale, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI). 
 
Sedinta a fost deschisa de dl Francis Gurry, Directorul General al OMPI, care a reiterat importanta indicatiilor geografice si a denumirilor de origine pentru dezvoltarea regionala si a tarilor in ansamblu. De asemenea, Directorul General al OMPI s-a referit la necesitatea dezvoltarii sistemului actual de protectie a denumirilor de origine prin includerea prevederilor si referitor la protectia indicatiilor geografice. 
 
Totodata, presedintele sesiunii, dl Mihaly Ficsor, vicepreședintele Oficiului de PI din Ungaria a mentionat ca numarul participantilor la sedintele Grupului de lucru este in crestere, aceasta indica sporirea interesului fata de protectia indicatiilor geografice si denumirilor de origine.
 
In prezent, membrii Grupului lucreaza la elaborarea urmatoarelor documente:
  • Proiectul Aranjamentului de la Lisabona revizuit privind Denumirile de Origine si Indicatiile Geografice;
  • Proiectul Regulamentului referitor la proiectul Aranjamentului de la Lisabona revizuit, astfel ca in cadrul sesiunii a 10-a a Grupului de lucru (octombrie 2014) sa fie posibila definitivarea documentelor care vor fi aprobate in cadrul Conferintei Diplomatice, planificata pentru anul 2015.
Elaborarea proiectului Aranjamentului de la Lisabona privind Denumirile de Origine si Indicatiile Geografice si Regulamentului referitor la proiectul Aranjamentului de la Lisabona revizuit are drept scop: asigurarea protectiei indicatiilor geografice si denumirilor de origine printr-un singur Aranjament; prevederea  posibilitatii de aderare a membrilor noi, inclusiv pentru organizatiile interguvernamentale; asigurarea protectiei indicatiilor geografice si denumirilor de origine in mai multe state.
 
In calitate de autoritate competenta a Republicii Moldova, in cadrul Uniunii Speciale a tarilor membre ale Aranjamentului de la Lisa¬bona din 31 octombrie 1958 privind protectia denumirilor de origine si inregistrarea internati¬onala a acestora,  AGEPI  receptioneaza de la Biroul International al OMPI, notificarile privind inregistrarea internationala a denumirilor de origine in vederea acordarii protectiei pe teri¬toriul Republicii Moldova.  La finele anului  2013, prin Aranjamentul de la Lisabona erau protejate 800 denumiri de origine. Denumirea de origine ROMaNEsTI (pentru vinuri rosii) din Republica Moldova este protejata in conformitate cu Aranjamentul de la Lisabona.
in prezent, prin Aranjamentul de la Lisabona se asigura inregistrarea denumirilor de origine in conformitate cu procedura internationala (http://www.wipo.int/lisbon/en/).
Informatia detaliata poate fi accesata:   http://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=32429