2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La sediul OMPI personalitati marcante din cinematografie apeleaza la respectarea drepturilor de autor

10.08.2011

Pe 19 iulie curent, la sediul OMPI de la Geneva, vedeta cinematografiei spaniole Javier Bardem, starul filmului egiptean Esaad Younis, producatorul de filme britanic Iain Smith si regizorul/producatorul indian Bobby Bedi si-au expus viziunea lor privind dezvoltarea industriei filmului, provocarile si oportunitatile mediului digital.

Directorul General al OMPI Francis Gurry a declarat pentru comunitatea diplomatica de la Geneva ca vizita acestor personalitati marcante ale industriei cinematografice a fost foarte oportuna, in contextul deciziei recente a organului superior al OMPI, imputernicit sa negocieze in domeniul dreptului de autor, de a initia elaborarea unui tratat cu privire la protectia internationala a interpretarilor audiovizuale. Directorul General al OMPI a remarcat ca acest tratat va contribui la dezvoltarea cadrului legal prin includerea drepturilor interpretilor asupra interpretarilor audiovizuale in sistemul international de proprietate intelectuala. "In multe tari interpretilor nu le sunt recunoscute drepturile asupra interpretarii audiovizuale. Unul dintre obiectivele elaborarii tratatului consta in crearea cadrului de baza legal pe plan mondial", a finalizat Francis Gurry.

Javier Bardem a facut un apel inflacarat la respectarea drepturilor actorilor, amintind ca piratarea continutului lucrarilor de creatie submineaza dezvoltarea industriei, fenomen grav pentru evolutia umana. “Pentru mine este important sa fiu aici si sa reamintesc ca remuneratia pentru drepturile interpretilor are o importanta fundamentala”. Bardem a mai adaugat ca, facand parte dintr-un grup minoritar de actori care isi poate castiga existenta exclusiv din actorie, el a venit la OMPI din dorinta de a atrage atentia asupra drepturilor majoritatii care lupta pentru supravietuire.

Esaad Younis a avertizat ca pirateria ameninta patrimoniul cultural universal si tine de responsabilitatea guvernelor sa sensibilizeze opinia publica privind prejudiciile provocate de piraterie. “Fiecare stat trebuie sa-si informeze cetatenii ca ei isi ranesc istoria …daca pirateaza filme, isi distrug industria”, a conchis Esaad Younis.

Iain Smith, producatorul filmului "Sapte ani in Tibet" si al altor pelicule renumite, a remarcat ca avantajele de lunga durata ale unei economii creative si active sunt enorme, mai ales pentru economiile in dezvoltare. Creativitatea, sub toate formele ei, este cea mai puternica aptitudine a omului, avand o forta mult mai mare decat abilitatea de a distruge. Creativitatea va apropia oamenii in acest secol. Insa economiile in dezvoltare au cel mai mult de pierdut de pe urma problemei crescande a pirateriei…

Regizorul Bobby Bedi a declarat ca guvernele au responsabilitatea de a-i face pe cetateni sa constientizeze ca proprietatea intelectuala este o proprietate, iar dreptul de autor este un drept. El a adaugat ca “mentinerea sentimentului de satisfactie al oamenilor se datoreaza in mare masura industriei divertismentului, si nu doar alimentatiei, somnului si muncii”.

Detalii: http://www.wipo.int/about-wipo/en/copyright_dialogue