Delegația Republicii Moldova, care participă la cea de-a 62-a rundă de Adunări anuale ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), a prezentat declarația de țară, în conformitate cu agenda reuniunii. Declarația Republicii Moldova în cadrul Adunării Generale a OMPI a fost prezentată de către șeful delegației, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu.
Astfel, delegația Republicii Moldova s-a aliniat declarației Grupului regional al Țărilor Europei Centrale și Statelor Baltice, din care face parte, apreciind pozitiv activitatea desfășurată de Secretariatul OMPI și a mulțumit statelor membre pentru susținerea candidaturii Republicii Moldova la președinția Adunării generale a OMPI.
“Este un semnal de recunoaștere și încredere atât pentru candidatul nostru, cât și pentru Republica Moldova, care anul acesta sărbătorește 30 de ani de independență și 30 de ani de când suntem membri ai OMPI.”, a menționat Eugeniu Rusu în luarea sa de cuvânt.
Amintim că, în cadrul actualei runde de adunări, Tatiana Molcean, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU de la Geneva şi alte Organizații Internaționale cu sediul la Geneva a fost aleasă în calitate de președinte al Adunării generale OMPI pentru anii 2022-2023.
De asemenea, reprezentantul Moldovei a ținut să informeze înaltul for despre eforturile depuse de către Guvernul de la Chișinău pentru gestionarea răspândirii COVID 19, stabilizarea economiei și creșterii bunăstării populației prin implementarea unor mecanisme care să asigure accesul public la asistență medicală și un climat socio-economic sigur și robust.
“Avem convingerea că proprietatea intelectuală (PI) poate și trebuie să sprijine companiile dar și persoanele fizice să-și crească veniturile și salutăm angajamentul OMPI de a-și concentra eforturile în următoarea bienală pe extinderea utilizării PI pentru crearea de locuri de muncă, investiții, creșterea antreprenorialului, pe o dezvoltare economică și socială concentrată pe generația tânără și egalitatea de gen.”, a remarcat oficialul moldovean.
Printre alte subiecte menționate de delegația Republicii Moldova dar și de alte delegații ale statelor membre prezente la reuniune au fost îmbunătățirea accesului la cunoștințe și educație prin digitalizare și inteligența artificială, precum și protecția patrimoniului cultural și cunoștințelor tradiționale prin promovarea sistemului de indicații geografice.
Facilitarea accesului la medicamente și în special disponibilitatea vaccinelor pentru toate statele membre, inclusiv prin implementarea unui sistem eficient de acordare a licențelor obligatorii în cazul situațiilor de urgență în sănătate a fost de asemenea în topul subiectelor abordate de către statele membre.
În încheiere, Directorul general al AGEPI a reiterat aprecierea pentru modul în care Directorul general al OMPI, Daren Tang, a condus organizația în timpul pandemiei, exprimând-și totodată speranța că Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale va continua să sprijine statele sale membre, inclusiv în gestionarea situațiilor de urgență.