2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost premiati laureații Concursului Național „Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VIII-a

24.05.2015

Sâmbătă, 23 mai 2015, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a avut loc festivitatea de nominalizare a celor mai creativi și ingenioși elevi, câștigători ai Concursului Național „Cel mai bun elev inovator”, care s-a întrunit la cea de-a  VIII-a ediție.

Organizatorii Concursului sunt Academia de Ştiinţe a Moldovei (AȘM), Agenţia pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Ministerul Educaţiei, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) și Universitatea AȘM. În premieră,  în calitate de coorganizator a concursului, a participat și Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La festivitatea de desemnare a laureaților concursului au participat conducerea AȘM, AGEPI, AITT,  președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, rectorul Universității AȘM,  reprezentanții Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, directorii instituțiilor de cercetare, experți din cadrul AGEPI, profesori, părinți și elevi din cadrul liceelor înregistrate la concurs.

La ediţia curentă a concursului „Cel mai bun elev inovator” au participat 105 concurenţi din 40 de instituţii de învăţământ ale Republicii Moldova, care au prezentat 120 de lucrări. 

În deschiderea evenimentului, dl Roman Chirca, Directorul General al AITT a menționat că ediția curentă a Concursului este „o ediție fără precedent”, deoarece pentru prima dată la concurs au fost prezentate un număr atît de mare de  exponate, au fost instituite multe premii noi, dar și  organizate diverse activități distractive pentru elevi.

Presedintele AȘM, acad. Gh.Duca a salutat prezența activă și interesul tinerilor faţă de inovaţii, fapt care se manifestă prin numarul record de lucrări înregistrate la concurs. „Noi organizăm acest concurs pentru ca voi să îndrăgiţi şi mai mult cunoaşterea, să faceţi ceva nou, bun şi necesar pentru ca lucrurile în ţară să meargă mai bine, fiindca numai cunoașterea poate ca ne ajute ca țara noastră să se dezvolte, așa cum sunt dezvoltate toate țările europene de dimensiuni ca și Republica  Moldova”, a menționat academicianul Gh.Duca.

„Tinerii inventatori constituie  patrimoniul de aur cel mai important al ţării, copii și tineretul sunt viitorul ei”, a declarat în adresarea sa către elevi, părinți și profesori,  membru-cor. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. „Doar prin concurs şi competiţie veţi atinge valorile cele mai importante în cercetare, ştiinţă, educaţie, inginerie şi alte domenii pe care le veţi îmbrăţişa”, a menționat Dl Hotineanu,  încurajînd elevii să se învețe să-şi gestioneze talentul, pe care îl au de la natura şi părinţi.

Directorul General al AGEPI dr. Lilia Bolocan, și-a exprimat satisfacția pentru faptul că „ideea creativă de acum opt ani se realizează cu succes şi asta pentru că tinerii ingenioşi s-au lăsat atraşi de această nobilă provocare de a face ceva nou, ceva bun şi util tuturor”. Dna Bolocan a încurajat elevii care deţin controlul asupra creativităţii, lucrul chiar destul de dificil,  să-şi urmeze interesele, asigurându-i că oricât de serioase sau năstruşnice ar fi acestea, se vor bucura de susţinere deplină. „Ar fi foarte  bine ca pe viitor, din acest concurs să fie constituit un centru de atracţie în capitală, de expunere a creativităţii şi inovaţiilor elevilor, care ar putea fi vizitat de copii, familii, nu numai ca divertisment, dar și cu abordare științifică și atitudine de concurs”, a propus dna Bolocan.

Elevii participanţi la concurs au fost salutaţi de rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca, dna Angela Prisăcari, reprezentantul Ministerului Educaţiei şi dna Svetlana Scarlat, reprezentatul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care au felicitat elevii  pentru creativitate, ingeniozitate, pentru că au îndrăgit domeniul inovațiilor  și i-au incurajat să participe şi la alte ediţii şi, chiar dacă nu vor câştiga concursul, vor obține experienţă și noi prieteni.

După  examinarea și evaluarea lucrărilor expuse la standurile expoziționale, Juriul concursului, care a întrunit reprezentanți ai organizatorilor, academicieni, directorii instituțiilor de cercetare  și experți în domeniul proprietății intelectuale, a stabilit următorii învingători ai ediției a VIII-a a concursului, pentru cele mai originale şi creative lucrări:

Locul I - 1 premiu – o tabletă PC, care  a fost înmanată elevului Serghei Adamov, Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” din or. Ungheni, pentru lucrarea ”Transformarea plasticului în petrol lichid”;

Locul II - 2 premii – cîte un telefon mobil, de care au beneficait elevii: Elena Rusu, Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din or. Ungheni, pentru lucrarea ”Clorophyll Plus” și Victor Lozovanu, Liceul Teoretic ”Petru Zadnipru”  din or. Chișinău, pentru lucrarea ”Aparat pentru vată dulce”;

Locul III - 3 premii – cîte un Ebook, iar laureați ai acestor disctinctii au fost elevii Valentin Suruceanu, Liceul Teoretic ”Ginta Latină” din or. Chișinău, pentru lucrarea ”Metodă de calcul al numărului de diagonale ale unui poligon”; Ștefan Curtev, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” din or. Chișinău, pentru lucrarea ”Spirulina Geilt”; Timur Mitioglo,  Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din UTA Găgăuzia, pentru lucrarea ”Polița cărți ”acrobatice”.

În premieră, la ediția curentă, a fost instituit Premiul pentru popularitate - un  MP3 player, care a fost acordat elevilor Alexandru Sârbu şi Alexandru Ciuvaga din Soroca.

AITT a  menționat  cu premii speciale 8 dintre cele mai creative exponate, oferindu-le învingătprilor  cîte un  MP3 player.

În calitate de partenet tradițional al concursului și în scopul susținerii și stimulării creativității tinerilor inventatori, AGEPI a menționat cu diplome și premii banești 2 din cele mai aplicabile și utile inovații, prezentate la concurs. Astfel, Cupa AGEPI însoțită de diploma de mențiune și un premiu bănesc au fost acordate elevului Ion Cerempei, Liceul Theoretic ”George Călinescu” din  mun. Chișinău pentru lucrarea “Instalație criogenă de gaz cu turbină”. Elevul Sergiu Garaba de la  Colegiul de Microelectronică și Tehnică de Calcul din mun. Chișinău, a primit diploma de mențiune AGEPI și un premiu bănesc pentru lucrarea “Sistem optic activ de urmărire a soarelui pe cer”.

Laureații concursului au beneficiat, de asemenea, de diverse premii, cadouri  și diplome din partea Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Tineretului și Sportului, Universității Academiei de Științe a Moldovei, instituțiilor de cercetare.

Toti elevii participanți la Concurs au primit diplome de participare, cadouri şi premii de încurajare, acordate de AGEPI.

Organizatorii concursului au menționat cu diplome şi premii speciale pentru creativitate, originalitate și capacitate inovativă cei mai activi participanţi la procesul inovativ din sistemul de învăţământ şcolar, cele mai active raioane şi cele mai active şcoli/licee.

Astfel, cel mai activ raion a fost declarat raionul Ialoveni, în special, Gimnaziul „Grigore Vieru”; cel mai activ, după numărul de exponate propuse - Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, or. Ungheni şi liceul cu cele mai multe exponate de creativitate - Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din s.Taraclia.

Concursul  național „Cel mai bun elev innovator” are drept scop susţinerea şi stimularea ideilor inventive şi creative ale elevilor şi este adresat tuturor elevilor şcolilor şi liceelor din Republica Moldova.

Detalii despre eveniment la sursa: http://asm.md/?go=noutati_detalii&n=6771&new_language=0

Poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.996573660388045.1073741843.175298579182228&type=3