2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Atelierul de lucru al proiectului TEMPUS TecTNet „Cooperarea dintre Universitati si Mediul de Afaceri – transferul de cunostinte si tehnologii”

09.06.2014

In perioada 4-5 iunie curent, la Academia de Stiinte a Moldovei, a avut loc Atelierul de lucru cu genericul „Cooperarea dintre Universitati si Mediul de Afaceri – transferul de cunostinte si tehnologii”, organizat de Agentia de Inovare si Transfer Tehnologic in cooperare cu partenerii Proiectului Tempus „TecTNet”, proiect la implementarea caruia participa si Agentia de Stat pentru Proprietate Intelectuala (AGEPI).

Atelierul a avut drept scop abordarea celor mai diverse aspecte ce tin de procesul inovational si de transfer tehnologic, prezentarea activitatilor proiectului TecTNet si oferirea unei platforme pentru schimb de informatii, experiente si cunostinte privind procesul de gestionare a transferului de tehnologii de la sectorul C&D catre business.

Evenimentul a fost deschis de dl Roman Chirca, Director general al AITT care a salutat participantii si a reiterat importanta unor astfel de evenimente pentru promovarea valorilor intelectuale nationale si punerea acestora in slujba dezvoltarii economice si bunastarii tarii. In luarea sa de cuvant, dna Lilia Bolocan, Director general AGEPI s-a axat pe rolul proprietatii intelectuale ca instrument fundamental in crearea unui mediu favorabil inovarii, creativitatii si liberei concurente, pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a Republicii Moldova. Dna L. Bolocan a facut referinta si la potentialul enorm pe care informatia de brevet o ofera in dezvoltarea unor produse si servicii noi si competitive, aducand drept modele de dezvoltare bazate pe exploatarea masiva a cunostintelor si tehnologiilor care se regasesc in documentele de brevet si alte surse informationale.

Atelierul a continuat cu prezentarea programului de masterat in domeniul Inovarii si Transferului Tehnologic, program, pe care cele patru universitati din Republica Moldova, (USM, UTM, USAM, USARB) il vor realiza in comun in cadrul acestui proiect. In acest context, in cadrul unei ceremonii solemne, rectorii universitatilor mentionate au semnat un Acord de cooperare pentru realizarea in comun a programului de masterat nominalizat.

In sesiunile ce au urmat, reprezentantii universitatilor din statele UE (Universitatea „Sannio” din Benevento, Italia, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi, Romania, Universitatea Tehnica din Košice si Universitatea Tehnica din Lisabona), dar si expertii din cadrul organizatiilor de sustinere a mediului de afaceri inovativ (AITT, ODIMM, CCI) si-au impartasit experienta si bunele practici obtinute in realizarea unor parteneriate de succes universitati-intreprinderi. Un exemplu elocvent in acest sens a fost prezentat de catre compania „Draxelmaier”, care si-a transferat, incepand cu anul 2008, o buna parte din producerea de cablaje auto in Zona Economica Libera din Balti, iar pentru asigurarea cu cadre ingineresti locale a noilor fabrici, a incheiat un Acord de parteneriat cu Universitatea „Al. Russo” din Balti, care va pregati ingineri la specialitatea „Industria Constructoare de Masini”. Dl Iurie Badar, sef Directie economie si finante, AGEPI a prezentat participantilor la atelierul de lucru oportunitatile oferite de obiectele de proprietate intelectuala ca instrumente de dezvoltare a afacerilor inovative.

AtaşamentMărime
PDF icon info-tempus.pdf15.14 KB