2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Atelier regional la Chișinău privind aplicarea legislației în domeniul proprietății intelectuale

20.12.2023

În perioada 18-20 decembrie, la Chișinău, s-a desfășurat Atelierul privind aplicarea legislației în domeniul proprietății intelectuale, eveniment organizat de Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP) din cadrul Departamentului de Comerț al Statelor Unite ale Americii în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Delegați din Republica Moldova, Armenia, Georgia, Ucraina și România au participat la atelier, reconfirmând importanța consolidării eforturilor pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), atât la frontiere, cât și pe piețele interne. Printre participanții din Republica Moldova s-au numărat reprezentanți ai AGEPI, Inspectoratului Național de Investigații al IGP, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, precum și ai Serviciului Vamal.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Eugeniu Rusu, Directorul general al AGEPI, a subliniat importanța colaborării inter-instituționale și inter-guvernamentale pentru consolidarea sistemului de asigurare a respectării DPI, esențiale pentru inovație și progres.

"Avem o responsabilitate comună de a proteja drepturile de proprietate intelectuală. Prin schimbul de bune practici și cunoștințe, ne consolidăm abilitățile de a face față provocărilor în domeniul asigurării drepturilor de proprietate intelectuală. Acest atelier nu este doar o oportunitate de învățare, ci și un forum pentru coordonarea/inițierea unor strategii comune în lupta împotriva contrafacerii și pirateriei ", a declarat Eugeniu Rusu.

Nicolae Vutcariov, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, a adăugat că serviciul pe care îl reprezintă joacă un rol esențial în protejarea drepturilor și intereselor legitime ale titularilor de drepturi asupra obiectelor de proprietate intelectuală. A subliniat, de asemenea, că, pe parcursul anului precedent, au fost reținute 46 de loturi de marfă contrafăcută, cu peste 40,000 de unități, ceea ce evidențiază importanța eforturilor pentru combaterea acestui fenomen.

Pe parcursul a trei zile, experți naționali și internaționali au împărtășit participanților cunoștințe referitoare la caracteristicile de securitate aplicate mărfurilor originale, metodologia de distingere a mărfurilor autentice de cele contrafăcute și identificarea transporturilor cu bunuri contrafăcute. Panelurile de discuții au abordat subiecte precum tendințele actuale în materie de contrafacere, reciclarea produselor confiscate și colaborarea cu sectorul privat în lupta împotriva contrafacerii și pirateriei.

Ultima zi a atelierului a inclus o vizită în teren la Postul vamal Chișinău 1 (Industrială), unde participanții au avut oportunitatea de a înțelege mai bine aplicarea practică a procedurilor și măsurilor de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritatea vamală.

*Programul CLDP este o divizie a Departamentului de Comerţ al SUA, înființată în 1992. Acesta promovează obiectivele politicii externe ale SUA în ţările în curs de dezvoltare şi post-conflict prin reforme legislative comerciale. Programul CLDP oferă asistenţă tehnică interguvernamentală, prin implicarea legislatorilor cu experienţă, a judecătorilor, factorilor de decizie, lideri în afaceri şi jurişti, atât din sectorul public cât și din cel privat.