2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Antreprenorii rurali, interesaţi de înregistrarea şi promovarea produselor, băuturilor şi articolelor de meşteşugărit sub IG, DO sau STG

31.10.2017

Pe 31 octombrie, în oraşul Ceadâr-Lunga, a fost organizat Seminarul regional cu genericul „Identificarea produselor, băuturilor, bucatelor, obiectelor de meșteșugărit ale Republicii Moldova, potențiale de înregistrat în calitate de Indicații Geografice (IG), Denumiri de Origine (DO) și Specialități Tradiționale Garantate (STG) și dezvoltarea afacerii bazată pe produse tradiționale”. Evenimentul a fost organizat în cadrul Planului de acțiuni de implementare al Proiectului de asistență tehnică al Uniunii Europene „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova, fiind realizat în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, ai societății civile din sectorul agricol şi dezvoltării rurale din raioanele Basarabeasca, Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti şi Taraclia. Au fost prezenți specialiști din cadrul Direcțiilor Raionale de Agricultură şi Alimentație, reprezentanți ai oficiilor raionale a Rețelei de Extensiune Rurală, ai Asociațiilor pe filiere şi profil, producători agricoli şi meșteșugari. De asemenea, a fost prezentă echipa de experți a Proiectului și reprezentantul AGEPI, care au relatat modul de dezvoltare a afacerilor bazate pe indicații geografice, paşii de înregistrarea a produselor ce pot fi promovate sub IG, DO și STG, cât şi experienţa ţărilor UE la subiect.

Seminarul a fost deschis de Natalia Mogol, șef adjunct Direcţie mărci şi design industrial AGEPI, care a subliniat beneficiile afacerilor bazate pe indicații geografice și potențialul de dezvoltare, precum și particularitățile de protecție, înregistrare și utilizare a IG, DO și STG în Republica Moldova.

Yuriy Kapitsa, expertul cheie în domeniul proprietății intelectuale al Proiectului, a vorbit despre suportul acordat de proiect în dezvoltarea sistemului indicațiilor geografice al țării, precum și a subliniat activitatea de identificare a produselor tradiționale potențiale de promovat sub indicații geografice pe plan național și internațional.

Un interes sporit a fost manifestat către prezentarea Expertei UE pe domeniul indicațiilor geografice, Dariusz Goszczyński, care a comunicat participanților despre experiența practică privind identificarea, înregistrarea și dezvoltarea afacerilor bazate pe IG în cadrul statele membre ale UE. Pentru o mai bună înțelegere a rolului sistemului indicațiilor geografice, au fost trecute în revistă studii de caz ce demonstrează oportunitățile care se deschid pentru antreprenori și potențialul produselor cu IG din Polonia, lider pe înregistrări din cadrul țarilor relativ proaspăt aderate la UE.

Seminarul regional a fost moderat de Anatolie Fala, expertul național‚ non-cheie al Proiectului, care a prezentat rezultatele preventive ale „Studiului de identificare a produselor, băuturilor, bucatelor și obiectelor de meșteșugărit potențiale de înregistrat și promovat sub IG, DO sau recunoscute în calitate de STG în regiunile Republicii Moldova” și suportul oferit în acest sens de către Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală. În cadrul Studiului au fost identificate 61 de produse, băuturi, bucate şi obiecte de meșteșugărit cu potențial de înregistrat sub IG, DO și STG, inclusiv 5 din UTA Găgăuzia (UTAG) şi raionaul Taraclia.

Seminarul a facilitat discuțiile și schimbul de opinii care va permite crearea unei sinergii și conlucrări eficiente în vederea explorării ulterioare a piețelor locale şi la promovarea produselor locale pe plan național și internațional. Ulterior, au fost prezentate produsele agricole și obiecte de meșteșugărit de către antreprenorii și producătorii: Pintilie Bulgaru, Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din Republica Moldova; Gaidarji Oleg, conducătorul fermei de ovine şi caprine din satul Chiriet Lunga; Nicolae Croitor, meşter popular din UTAG și Svetlana Capanji, reprezentanta AO Dialog, orașul Ceadâr-Lunga.

La finele seminarului a fost organizată o expoziţie cu degustare a specialităţilor tradiţionale şi de produse identificate în cadrul studiului din aceste regiuni.

Proiectul de asistență tehnică EuropeAid/137467/DH/SER/MD „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” a fost lansat în luna noiembrie 2016, cu o perioada de implementare de 2 ani, unul din obiective de bază fiind îmbunătățirea sistemului indicațiilor geografice în Republica Moldova.