2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Acordul privind transmiterea drepturilor pregateste terenul pentru incheierea Tratatului referitor la drepturile interpretilor

09.08.2011

Dupa elucidarea ultimelor aspecte in suspans referitoare la transmiterea drepturilor, organul superior al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), imputernicit sa negocieze in domeniul dreptului de autor, va recomanda Adunarii Generale OMPI, care se va intruni in septembrie curent, sa convoace Conferinta diplomatica privind protectia interpretarilor audiovizuale. Convocarea unei Conferinte diplomatice marcheaza lansarea fazei finale a negocierilor, care urmaresc scopul de a incheia un tratat ce va consolida drepturile interpretilor asupra interpretarilor lor audiovizuale.

In cadrul Conferintei diplomatice cu privire la protectia drepturilor interpretilor asupra operelor audiovizuale, desfasurate in anul 2000, au fost obtinute progrese semnificative gratie unui acord provizoriu, cu 19 din 20 articole negociate. Atunci negociatorii nu au ajuns la o intelegere privind necesitatea introducerii unei prevederi referitoare la transmiterea drepturilor de la interpret catre producator si a modului in care aceasta ar putea avea loc, conferinta diplomatica fiind suspendata. In cadrul intrunirii din iunie curent de la Geneva, statele membre ale Comitetului permanent privind dreptul de autor si drepturile conexe (SCCR), au ajuns la un acord referitor la transmiterea drepturilor, pregatind astfel terenul pentru incheierea tratatului nominalizat.

Adoptarea unui instrument nou va consolida pozitia interpretilor in industria audiovizuala prin asigurarea unui cadru legal mai explicit vizand utilizarea internationala a operelor audiovizuale atat prin mijloacele traditionale, cat si prin retelele digitale. Un astfel de instrument va contribui, de asemenea, la protectia drepturilor interpretilor impotriva utilizarii neautorizate a interpretarilor lor in televiziune, cinema si video.

Interpretii (cantareti, muzicieni, dansatori si actori) beneficiaza de o protectie internationala a interpretarilor lor din momentul adoptarii, in anul 1961, a Conventiei de la Roma pentru protectia drepturilor interpretilor, ale producatorilor de fonograme si ale organizatiilor de difuziune. Adoptarea Tratatului OMPI privind interpretarile, executiile si fonogramele (WPPT), in 1996, a actualizat normele acestei conventii, insumand si drepturile legate de utilizarea interpretarilor audio pe Internet. Cu toate acestea, Conventia de la Roma si WPPT acorda protectie, in esenta, inregistrarilor audio ale interpretarilor.

SCCR a pus in discutie facilitarea accesului la operele protejate pentru nevazatori, persoane cu deficiente de vedere sau cu alte deficiente de percepere a textelor tiparite. O serie de propuneri privind crearea unui mediu legal pentru accesul persoanelor cu probleme de vedere la operele protejate prin dreptul de autor sunt deja examinate. Statele membre au solicitat Presedintelui SCCR Manuel Guerra Zamarro, director general al Institutului Mexican pentru Dreptul de Autor, sa elaboreze textul referitor la un instrument international vizand limitarile si exceptiile pentru persoanele cu deficiente de percepere a textelor tiparite tinand cont de toate opiniile expuse in cadrul SCCR.

Discutiile referitor la protectia organizatiilor de difuziune au avansat, fiind aprobat un plan de lucru pentru continuarea negocierilor cu privire la instrumentul international. In contextul aparitiei noilor modalitati de distributie a continutului prin Internet si a cazurilor de piraterie, semnalate tot mai des pe plan international, eforturile de actualizare a drepturilor organizatiilor de difuziune, reglementate in prezent de Conventia de la Roma din 1961, s-au intensificat. Aceste incalcari au determinat discutiile la nivel international privind revizuirea si actualizarea normelor internationale existente, in scopul asigurarii unui echilibru adecvat intre interesele tuturor partilor interesate si ale publicului larg.

Varianta online a comunicatului OMPI: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2011/article_0018.html