5.3.4.3 Gradul de liberate a autorului
Gradul de libertate a autorului depinde de natura și destinația produsului în care va fi încorporat DMI, precum și de sectorul industrial căruia îi aparține acest produs. Oficiul ține seama de produsele specificate în care se intenționează încorporarea DMI sau cărora le este destinat acesta, iar atunci când este necesar, și de DMI însuși, în măsura în care acesta redă în mod clar natura, destinația sau funcția produsului. Cu cât gradul de funcționalitate a produsului este mai ridicat, cu atât este mai limitată libertatea autorului la elaborarea unui DMI care să producă o impresie globală diferită de cea creată de produsele de același tip.
Gradul de libertate a autorului în realizarea DMI este definit în special pe baza constrângerilor aferente caracteristicilor impuse de funcția tehnică a produsului sau a unui element al produsului ori de cerințele obligatorii aplicabile produsului. Aceste constrângeri conduc la standardizarea anumitor caracteristici, care devin astfel comune mai multor DMI aplicate produsului în cauză. Cu cât este mai limitată libertatea autorului în elaborarea unui DMI, cu atât mai mare va fi probabilitatea ca diferențele nesemnificative dintre DMI în conflict să fie suficiente pentru a produce utilizatorului avizat o impresie globală diferită. De exemplu, protecţia aspectului exterior al unui pix.
Însă, faptul că destinația unui produs dat necesită prezența anumitor caracteristici, nu poate presupune un grad limitat de libertate a autorului, existând posibilitatea unor variante diferite în ceea ce privește poziționarea acestor caracteristici și aspectul general al produsului însuși.
De exemplu, deşi aspectul exterior pentru pixuri, din considerentul că este un instrument destinat scrisului, implică standardizarea anumitor caracteristici ca: formă, mărime, elemente specifice etc., totuşi, există şi DMI de pixuri care diferă de cele prezentate de mai sus.
Gradul de libertate a autorului nu este afectat de faptul că pe piață există în același timp DMI similare și că ele formează o „tendință generală” sau coexistă în registrele oficiilor de proprietate industrială.
Un alt factor care influențează gradul de libertate a autorului la crearea DMI, este saturarea pieței, adică prezența pe piață a unei variații mari de forme cunoscute pentru produse cu aceeași destinație. Astfel, cu cât mai multe DMI pentru un anumit produs sunt elaborate, cu atât mai dificil este de a crea un DMI care va produce o impresie globală diferită.
În cadrul evaluării caracterului individual, în cazul în care gradul de libertate a autorului nu este limitat sau limitarea este nesemnificativă, oficiul stabilește că impresia globală este similară, dacă la compararea DMI au fost identificate mai multe caracteristici similare decât caracteristici distincte.
Exemple de DMI care au fost respinse din cauza lipsei de caracter individual în comparaţie cu DMI anterioare:
DMI solicitat | DMI anterior |
---|---|
<< | Sus | >> |