Soiuri de plante. Brevetare internațională

Solicitanții naționali, în scopul depunerii unei cereri de solicitare a protecției pentru un soi de plantă într-un stat membru al Uniunii Internaționale pentru Protecția Noilor Soiuri de Plante (UPOV), pot utiliza un nou mijloc de depunere on-line, pus la dispoziția publicului de către UPOV în cadrul unui Proiect de elaborare a Formularului de Cerere Electronic (FCE).

Proiectul FCE prevede elaborarea unui formular online multilingv de cerere de acordare a protecției pentru un soi de plantă,  disponibil pe site-ul UPOV în cele patru limbi oficiale ale UPOV (engleză, franceză, germană și spaniolă), care ar putea fi utilizat pentru furnizarea către Oficiile de PI care acordă protecție soiurilor de plante, participante la proiect, a datelor conținute în formularul cererii, care se generează în formatul și în limba solicitate de oficiul de PI respectiv.

Versiunea 1 a formularului a fost lansată la 16 Ianuarie 2016, fiind aplicabilă pentru 5 culturi – soia, măr, trandafir, cartof și salată.

Depunerea cererii cu utilizarea FCE poate fi efectuată în următoarele 16 state membre UPOV – Argentina, Australia, Cili, Franța, Kenya, Olanda, Noua Zelanda, Norvegia, Elveția, Tunisia,  SUA, Uruguai, China, Columbia, Turcia și Republica Moldova.

Proiectul respectiv nu afectează taxele pe care solicitantul urmează să le achite Oficiului de PI, totodată este posibil ca acestea să fie achitate la Oficiul UPOV, care le va distribui Oficiilor de PI. Totodată, se planifică ca Oficiul UPOV să perceapă o taxă de 150 CHF pentru cererile depuse în cadrul proiectului în 2017/2018 și 250 CHF începând din 2019.

Se preconizează ca proiectul să fie dezvoltat în continuare, cu includerea unor noi state membre și cu extinderea numărului de culturi, pentru care acesta va fi aplicabil.

Informații privind Formularul de Cerere Electronic UPOV și modul de utilizare a acestuia pot fi accesate la adresa: (http://www.upov.int/upoveaf/).