2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Inventatorului si Rationalizatorului-2010

25.06.2010

Al 15-lea an la rand, la sfarsitul lunii iunie se marcheaza o frumoasa si semnificativa sarbatoare profesionala – Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, instituita prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 193 din 19.06.1995.

In mod traditional, si in acest an sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului este organizata de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” din Republica Moldova (UIR). Cu acest prilej, pe 25 iunie, la orele 13.00. in incinta Confederatiei Nationale a Sindicatelor se organizeaza o sedinta festiva dedicata acestei sarbatori profesionale la care au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, ai Academiei de Stiinte a Moldovei, Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica, Camerei de Comert si Industrie, cercetatori, inventatori si rationalizatori, reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior, mandatari autorizati, personalitati cunoscute din domeniul cercetare-inovare si implementare-productie, care vor face bilantul traditional al rezultatelor obtinute in sfera inovationala.

In cadrul sedintei festive, cei mai activi inventatori si rationalizatori ai anului vor fi mentionati cu diplome si premii acordate de UIR „Inovatorul”, va avea loc o expozitie cu cele mai relevante materiale informative din domeniul protectiei si promovarii PI, editate sub egida AGEPI.

De asemenea, AGEPI va desemna castigatorii Concursului „Inventia anului-2009”, care se organizeaza anual in scopul popularizarii, promovarii si stimularii activitatii inovationale in Republica Moldova. La concurs au participat autorii inventiilor si modelelor de utilitate protejate prin brevete si certificate de inregistrare in vigoare pe teritoriul Republicii Moldova, obtinute in ultimii 3 ani, si care au un impact pozitiv asupra dezvoltarii economiei nationale. La editia curenta au fost depuse 29 de cereri, dintre care: la nominalizarea „Inventia anului-2009” – 21 de cereri; la nominalizarea „Inventia anului-2009, creata de un tanar inventator” – 6 cereri; la nominalizarea „Modelul de utilitate al anului-2009” – 2 cereri.

In continuare relevam cele mai active institutii in domeniul brevetarii inventiilor in anul 2009: Universitatea de Stat din Moldova – 29 de cereri depuse si 43 de brevete eliberate; Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu” – 19 cereri, 17 brevete eliberate; Universitatea Tehnica a Moldovei – 11 cereri, 20 de brevete eliberate.

Din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei s-au evidentiat: Institutul de Energetica – 22 de cereri depuse, 11 brevete eliberate; Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor – 19 cereri, 19 brevete eliberate; Institutul de Fizica Aplicata – 20 de cereri, 24 de brevete eliberate; Institutul de Chimie – 10 cereri, 11 brevete eliberate; Institutul de Microbiologie si Biotehnologie – 6 cereri, 2 brevete eliberate; Institutul de Inginerie Electronica si Tehnologii Industriale – 10 cereri, 10 brevete eliberate.

Din domeniul agroindustrial cel mai activ s-au manifestat: Institutul Stiintifico-practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare – 17 cereri depuse, 2 brevete eliberate; Institutul de Tehnica Agricola „Mecagro” – 3 cereri, 8 brevete eliberate; Institutul de Pedologie, Agrochimie si Protectie a Solului „N. Dimo” - 3 cereri, 1 brevet eliberat.

Din cadrul Ministerului Sanatatii s-au evidentiat: Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul Ocrotirii Mamei si Copilului – 3 cereri depuse, 3 brevete eliberate; Institutul Oncologic - 3 brevete eliberate; Centrul National Stiintifico-practic de Medicina Preventiva – 2 brevete eliberate; Institutul de Neurologie si Neurochirurgie – 3 cereri.

Mentionam cain anul 2009 la AGEPI au fost depuse 141 de cereri de brevet de inventie si 198 de cereri de brevet de inventie de scurta durata. Majoritatea cererilor au fost depuse prin procedura nationala. Prin procedura PCT au parvenit 3 cereri de brevet de inventie si o cerere de brevet de inventie de scurta durata. Ca si in anii precedenti, majoritatea absoluta a cererilor au parvenit de la solicitanti nationali, 74% dintre ele fiind depuse de solicitanti din mun. Chisinau, 5,3% – din mun. Balti, iar restul de 31 de cereri - din diverse raioane si orase ale republicii. Solicitantii straini au depus 5 cereri de brevete de inventie (3,5%) si 4 cereri de brevete de inventie de scurta durata (2%). Numarul mic de cereri de brevet depuse de acestia direct la AGEPI se explica prin faptul ca dansii au optat, in vederea brevetarii inventiilor pe teritoriul Republicii Moldova, pentru procedura Conventiei Eurasiatice de Brevete, la care Republica Moldova este parte.

La 1 ianuarie 2010 in Republica Moldova erau valabile 5349 de brevete, dintre care 4187 de brevete eurasiatice (78,3%).

Concomitent cu protectia inventiilor pe teritoriul Republicii Moldova, in anul 2009 solicitantii nationali au depus, prin intermediul AGEPI ca oficiu receptor, 4 cereri de brevetare peste hotare, dintre care 2 – pe calea PCT si 2 – pe calea regionala, adica prin Conventia Eurasiatica.

Din an in an, inventatorii din Republica Moldova confirma tot mai convingator statutul nostru de natiune inventiva, obtinand multiple distinctii nationale si internationale. In anul 2009 AGEPI a promovat si stimulat activitatea inovationala din Republica Moldova, asigurand participarea inventatorilor nationali cu circa 200 de lucrari la 7 saloane internationale, si anume: la Salonul International de Inventii, Tehnologii si Produse Noi de la Geneva, la Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimede” de la Moscova, la Salonul International de Inventica „Pro-Invent” de la Cluj Napoca, la Salonul Creativitatii si Inovarii „EuroInvent” de la Iasi, la Salonul International de Inventii si Tehnologii Noi “Новое Время” de la Sevastopol, Ucraina, la Salonul International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi “INVENTIKA-2009” de la Bucuresti, Romania, la Salonul International al Inovatiei, Cercetarii si Noilor Tehnologii ”Brussels-Innova” din Belgia. Lucrarile prezentate de inventatorii moldoveni la aceste manifestari au fost apreciate cu circa 70 de medalii de aur, 50 – de argint si 30 – de bronz.

In anul 2009 cercetatorii stiintifici si inventatorii nationali au avut prilejul sa-si demonstreze realizarile, obtinand o apreciere binemeritata, in cadrul celei de-a 11-a editii a Expozitiei Internationale Specializate “Infoinvent”. Cele 415 inventii au fost apreciate cu 118 medalii, inclusiv 31 – de aur, 45 – de argint si 42 – de bronz. De la prima editie a EIS „Infoinvent”, care a avut loc in anul 1997, si pana in prezent circa 1000 de expozanti au prezentat in cadrul acesteia peste 3500 de inventii, fiind promovate noi solutii tehnice, initiate parteneriate intre inventatori, cercetatori si reprezentantii mediului de afaceri.

In scopul informarii publicului larg si sustinerii activitatii inventatorilor si rationalizatorilor, AGEPI difuzeaza cu regularitate informatii privind activitatea de brevetare, realizarile expozitionale ale inventatorilor din Republica Moldova, organizeaza activitati de promovare a proprietatii intelectuale, diverse seminare, cursuri, concursuri si consultatii pentru reprezentantii sferei antreprenoriale, inclusiv din IMM-uri.

Astfel, activitatea AGEPI in domeniul sustinerii, promovarii si protectiei produsului intelectual, a creatiilor tehnice ale inventatorilor moldoveni pe teritoriul tarii si in strainatate inregistreaza an de an rezultate apreciabile, urmarind promovarea solutiilor tehnice si tehnologice noi, orientate spre imbunatatirea, perfectionarea, transformarea inovativa a activitatii desfasurate de intreprinderi, dar si a activitatii institutiilor stiintifice, de cultura, invatamant, ocrotirea sanatatii etc. Or, inventiile si propunerile de rationalizarile sunt apreciate in primul rand dupa efectul lor economic, social, ecologic, informational, ce fac nivelul nostru de viata mai calitativ, iar economia tarii mai avansata.

Serviciul de presa AGEPI
Tel.: 400588; 400657