2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Produsele cu indicaţii geografice, promovate de AGEPI în cadrul Zilei Europei la Chișinău

16.05.2016

Pe 14 mai curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat alături de alte autorități publice din țară la celebrarea Zilei Europei 2016, în cadrul Orășelului European organizat la Chișinău, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

Evenimentul a fost organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul Orășelului European, AGEPI a participat cu un stand la care au fost prezentate produse autohtone cu indicaţii geografice și denumiri de origine din Republica Moldova.

Astfel, zeci de vizitatori ai Orășelului European au degustat și au cumpărat Brînza de Popească, Dulceața din petale de trandafir de Călărași, Ceaiurile din plante de Zăbriceni, Rachiu de caise de Nimoreni și Agriș de Mărinici.

Standul AGEPI a fost vizitat de Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei UE în Moldova, Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova și Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Cu această ocazie, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a oferit oficialilor cîte un coș cu produse autohtone cu indicații geografice și denumiri de origine.

Oficialii au apreciat eforturile depuse de AGEPI în promovarea produselor fabricate în Republica Moldova. 

Un punct de atracție al vizitatorilor a fost roboțelul NAO, dar și cîteva lucrări creative și invenții ale elevilor premiați de către AGEPI, în cadrul concursului Cel mai bun elev inovator “Genius”, ediția a IX-a.

De asemenea, la cortul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, specialiștii AGEPI au familiarizat vizitatorii cu activitățile instituției, au diseminat materiale informative și promoționale elaborate de către Agenție cu suportul partenerilor europeni și au oferit informații despre proiectele realizate de către AGEPI, cu asistența UE.

Totodată, la standul AGEPI a fost promovat sistemul de validare a brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova, urmare intrării în vigoare la 1 noiembrie 2015 a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene, semnat la Munchen în octombrie 2013.

Astfel, în conformitate cu prevederile Acordului, începînd cu 1 noiembrie 2015, solicitanții străini pot să-și valideze cererile de brevet european și brevetele europene pe teritoriul țării noastre, acestea beneficiind de aceleași drepturi și protecție legală ca și brevetele naționale eliberate în Republica Moldova.

AGEPI, în calitate de instituție publică responsabilă de promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul organizațiilor internaționale în domeniu, are drept obiectiv prioritar integrarea sistemului național de proprietate intelectuală în cel internațional și european.

La momentul intrării Republicii Moldova în familia statelor europene, AGEPI va fi pe deplin integrată în sistemul european de proprietate intelectuală, asigurînd un nivel eficient de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală similar celui european.

Amintim că, la 11 aprilie curent, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a semnat, din numele Republicii Moldova, la sediul OMPI, Actul de le Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind înregistrarea internațională a denumirilor de origine și a indicațiilor geografice, adoptat la 20 mai 2015. Semnarea acestui Act va facilita înregistrarea internațională a indicațiilor geografice.