În contextul participării delegației AGEPI la cea de-a 59-a rundă de Adunări ale statelor membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), care se desfășoară la sediul OMPI de la Geneva, în perioada 30 septembrie – 9 octombrie, a avut loc o nouă reuniune la nivel de conducere a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a Oficiului European de Brevete (OEB).
În cadrul acesteia, Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa și Președintele Oficiului European de Brevete, Antonio Campinos au realizat un schimb de informații și opinii vizavi de ultimele evoluții în domeniul proprietății intelectuale, cu precădere în materie de brevete.
Ambele delegații au apreciat înalt colaborarea AGEPI – OEB și s-au angajat să consolideze și să multiplice rezultatele obținute. Părțile au discutat atât perspectivele strategice de colaborare bilaterală dintre Republica Moldova și Organizația Europeană de Brevete, cât și unele aspecte tehnice de asigurare a protecției invențiilor prin brevet, inclusiv implementarea în țara noastră a sistemului de validare a brevetelor europene.
Cu toate că Moldova nu deține statutul de membru al Oficiului European de Brevete, totuși, odată cu intrarea în vigoare, pe 1 noiembrie 2015, a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația Europeană de Brevete, țara noastră s-a conformat rigorilor Convenției privind eliberarea brevetelor europene, ceea ce a făcut posibilă protecția acestora pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul Oficiului European de Brevete și pregătirea pentru calitatea de stat membru al acestei organizații.
În această ordine de idei, Andrei Popa a reiterat interesul țării noastre de a se integra în spațiul european de brevete, având în vedere vectorul european al Republicii Moldova.
Președintele Oficiului European de Brevete a apreciat deschiderea pentru implementarea standardelor europene și a reafirmat sprijinul plenar al organizației pentru consolidarea sistemului național de brevete din Republicii Moldova.
În cadrul discuțiilor, a fost reiterat suportul Oficiului European de Brevete pentru dezvoltarea capacităților instituționale ale AGEPI, inclusiv accesul specialiștilor la programele de instruire profesională în domeniul administrării şi examinării brevetelor, organizate de către Academia OEB, susținerea activităților de promovare a inovațiilor, precum și consolidarea institutului mandatarilor autorizați.
Menționăm că în anul 2015 AGEPI a inițiat demersurile necesare pentru aderarea Republicii Moldova la OEB în calitate de membru cu drepturi depline, ceea ce constituie un pas în plus în direcția integrării țării noastre în Uniunea Europeană.
Un subiect aparte l-a constituit implicarea Oficiului European de Brevete în dezvoltarea cursurilor la distanţă în domeniul brevetelor, care urmează să fie oferite cu titlu gratuit, în limba română, tuturor persoanelor interesate, prin intermediul Platformei AGEPI de instruire la distanță.
Toate măsurile discutate se vor regăsi în cadrul unui program comun de colaborare, care va fi negociat și semnat de ambele părți până la finele anului curent.