2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Congresul Global privind Combaterea Contrafacerii si Pirateriei (Istanbul, Turcia)

07.05.2013

In perioada 24-26 aprilie 2013, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO), Organizatia Mondiala a Vamilor (WCO), si INTERPOL, in cooperare cu Asociatia Internationala a Marcilor (INTA) si Camera Internationala de Comert/Actiunea privind stoparea contrafacerii si pirateriei (ICC/BASCAP) au organizat in orasul Istanbul, Turcia, lucrarile celui de-al VII-lea Congres Global privind Combaterea Contrafacerii si Pirateriei. Manifestarea s-a desfasurat sub auspiciile dlui Recep Tayyip Erdoğan, Prim-ministrul Turciei.

Congresul a intrunit circa 1000 de oficiali de rang inalt, reprezentanti ai oficiilor nationale si regionale de proprietate intelectuala, delegati ai sectorului public si privat, organizatii guvernamentale si non-guvernamentale din peste 100 de tari, care si-au prezentat pozitia si viziunile asupra respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, cat si privind metodele eficiente de combatere a fenomenului de contrafacere si piraterie. Republica Moldova a fost reprezentata la Congres de catre Ion Tiganas, Vicedirector general AGEPI.

Lucrarile au demarat cu mesajele de salut, prezentate de catre Recep Tayyip Erdoğan, Prim-ministrul Turciei, Hayati Yazıcı, Ministrul Vamii si Comertului al Turciei, Francis Gurry, Director general OMPI, Ronald K. Noble, Secretar general INTERPOL, Kunio Mikuriya, Secretar general WCO, care au remarcat importanta evenimentului si au salutat organizarea extraordinara a acestuia.

Obiectivul de baza al Congresului a fost sensibilizarea publicului cu actualitatea in domeniul pirateriei si contrafacerii, cat si consolidarea cooperarii in scopul de a aproba masuri concentrate pentru combaterea acestui fenomen. Totodata, buna cunoastere a factorilor care alimenteaza comertul produselor ilicite si elaborarea unor solutii durabile pentru a-l remedia, reprezinta un obiectiv plauzibil in eradicarea pirateriei si contrafacerii pe piata interna si externa.

Actualmente, majoritatea statelor au elaborat si armonizat legislatiile si practicile in domeniu, care sunt concentrate in mare masura in lupta impotriva contrafacerii si pirateriei. In acelasi timp, instrumentele juridice trebuie suplimentate cu actiuni de educare si sensibilizare a societatii, precum si de instruire a autoritatilor publice responsabile de asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala. Participantii la congres si-au propus sa abordeze aceste subiecte, iar obiectivul final fiind prezentarea experientei statelor in vederea combaterii contrafacerii si pirateriei si identificarea solutiilor legale, administrative, sociale sau tehnice, care ar asigura protectia titularilor de drepturi si ar oferi garantii privind siguranta si sanatatea consumatorilor finali.

In acest sens, accentele au fost puse pe urmatoarele subiecte:

  • Identificarea actiunilor concrete privind promovarea proprietatii intelectuale;
  • Masurarea indicatorilor economici, afectati de contrafacere si piraterie;
  • Protectia drepturilor de proprietate intelectuala in mediul digital;
  • Noi initiative privind educarea si sensibilizarea societatii;
  • Responsabilitatea sociala in contextul nerespectarii drepturilor de proprietate intelectuala;
  • Dezvoltarea cooperarii dintre institutiile publice si titularii de drepturi;
  • Rolul si importanta intermediarilor in procesul de asigurare a drepturilor;
  • Masuri privind identificarea surselor web, care furnizeaza produse contrafacute sau fisiere piratate;
  • Riscurile privind contrafacerea medicamentelor;
  • Strategii inovative privind schimbarea perceptiei publice asupra contrafacerii si pirateriei;
  • Instrumente IT privind asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera;
  • Implicarea criminalitatii organizate in producerea si distribuirea transnationala a produselor contrafacute. Relatiile dintre contrafacere si piraterie si alte forme de activitati ilicite;
  • Coordonarea actiunilor institutiilor de control.

In acelasi context, participarea la Congresul Global a constituit un bun prilej pentru discutii si intrevederi cu reprezentantii institutiilor si organizatiilor din strainatate in domeniu, precum:

Juan Hardoy, Director anti-contrafacere si piraterie, Microsoft – Subiecte discutate: Participarea companiei Microsoft in cadrul campaniei publice privind sensibilizarea liceenilor (actiune organizata de AGEPI si Ministerul Educatiei a RM); Organizarea in comun a seminarelor de instruire pentru reprezentantii Inspectoratului General de Politie si Procuraturii Generale;

Toe Su Aung, Presedintele Asociatiei Internationale a Marcilor (INTA) – Subiecte discutate: Implicarea INTA in procesul de consultari publice privind modificarea cadrului normativ in domeniul asigurarii drepturilor de proprietate intelectuala; Participarea INTA in cadrul campaniei publice privind sensibilizarea liceenilor (actiune organizata de AGEPI si Ministerul Educatiei a RM); Organizarea in comun a seminarelor de instruire pentru reprezentantii Serviciului Vamal; Participarea AGEPI la seminarele internationale si regionale organizate de INTA; Implicarea activa a INTA in cooperarea dintre autoritatile publice si titularii de drepturi privind combaterea contrafacerii;

Paul Maier, Director al Observatorului de proprietate intelectuale al UE – Subiecte discutate: Participarea coordonatorului Observatorului de proprietate intelectuale din cadrul AGEPI la sesiunile anuale ale Observatorului UE; Participarea unui judecator din RM la conferinta bianuala pentru instruirea judecatorilor din UE.

Informatii suplimentare cu privire la Congresul de la Istanbul se pot obtine la adresa: http://www.ccapcongress.net

Sursa imagini: http://www.interpol.int/News-and-media/News-media-releases/2013/PR052