2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Conferinţa regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe

07.09.2017

În perioada 7-8 septembrie, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) desfășoară Conferinţa Regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. Evenimentul este organizat în contextul aniversării a 25-a de la fondarea AGEPI și sistemului național de proprietate intelectuală.

Conferința regională întrunește reprezentanţi ai autorităților publice cu atribuţii în domeniul protecției și asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală din aproape 20 de țări, ai organizațiilor de gestiune colectivă (OGC), titulari ai dreptului de autor și drepturilor conexe, precum și înalţi funcţionari ai organizaţiilor internaţionale şi regionale de specialitate.

În deschiderea evenimentului, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a menționat că AGEPI, în calitatea sa de oficiu național de proprietate intelectuală, insistă asupra protecției și respectării drepturilor de autor și a titularilor de drepturi conexe, care, în conformitate cu prevederile legale, trebuie să beneficieze de rezultatele muncii lor creative urmare a valorificării acestora. “Noi pledăm pentru aceea ca titularii de drepturi, indiferent de OGC-ul  care îi reprezintă, să beneficieze de drepturile lor legitime la o remunerație echitabilă pentru fiecare caz și mod de valorificare a operelor lor “, a adăugat Lilia Bolocan.

Prezent la deschiderea Conferinței regionale, Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a subliniat următoarele : “Acest eveniment este un prilej de a ne exprima liber opiniile, problemele, dar și soluțiile astfel încât să edificăm domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe din Republica Moldova. Gestiunea colectivă joacă un rol important în dezvoltarea unei infrastructuri globale pentru autorii și industriile creative din întreaga lume. “

La rândul său, Giovanni Napolitano, Director interimar, Direcţia IMM şi Asistenţă pentru Antreprenoriat, Departamentul Ţărilor în Curs de Dezvoltare şi al Ţărilor în Tranziţie al OMPI, a accentuat faptul că: “Cooperarea între instituții este extrem de importantă în dezvoltarea și implimentarea eficientă a legislației în domeniul drepturilor de autor și a drepturilor conexe. Acest seminar reprezintă o oportunitate unică de a discuta problemele ce țin de gestiunea colectivă a drepturilor de autor. “

Evenimentul a continuat cu un șir de rapoarte și discuții privind aspectele politico-juridice şi structurale ale gestiunii colective: cadrul legal internaţional şi european; problemele juridice şi organizaţionale ale gestiunii colective, în special stabilirea tarifelor, autorizarea şi colectarea remuneraţiilor. Totodată, participanții la conferință au pus în discuție și problemele actuale şi emergente în domeniul gestiunii colective cum ar fi copierea privată în domeniul digital; obligaţiile utilizatorilor; rolul autorităţilor publice etc.

În cadrul celei de-a doua zile a Conferinței, vor avea loc discuții privind noul Proiect de Lege privind Gestiunea Colectivă în Republica Moldova. De asemenea, va avea loc o masă rotundă cu genericul “Gestiunea Colectivă în Regiune. Aspecte practice, soluţii, cele mai bune practici”.

Conferința regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe va fi urmată de o ședință festivă dedicată jubileului de 25 de ani de la fondarea AGEPI, care va avea loc pe 8 septembrie curent, la Palatul Republicii.