2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

COMUNICAT DE PRESA: Au fost desemnati castigatorii Concursului pentru crearea simbolurilor nationale asociate indicatiilor geografice protejate, denumirilor de origine protejate si specialitatilor traditionale garantate

26.04.2012

Ca urmare a examinarii lucrarilor depuse la Concursul pentru crearea simbolurilor nationale asociate indicatiilor geografice protejate (IGP), denumirilor de origine protejate (DOP) si specialitatilor traditionale garantate (STG), Comisia nationala pentru organizarea si desfasurarea concursului a desemnat castigatorii acestuia, dupa cum urmeaza:

pentru simbolul national asociat indicatiilor geografice protejate:

  • firma „AMBROS” SRLlocul I;
  • Vitalie CATARAGA – locul II;
  • Elena ZAVOROTNII – locul III;

pentru simbolul national asociat denumirilor de origine protejate:

  • firma „AMBROS” SRLlocul I;
  • Vitalie CATARAGA – locul II;
  • Elena ZAVOROTNII – locul III;

pentru simbolul national asociat specialitatilor traditionale garantate:

  • firma „AMBROS” SRL locul I;
  • Vitalie CATARAGA– locul II;
  • Elena ZAVOROTNII – locul III.

Premiile banesti oferite din fondul de rezerva al Guvernului pentru locurile I, II si III, pentru fiecare categorie de simbol national, sunt de 5 mii de lei, 3 mii de lei si 2 mii de lei. La suma alocata de catre Guvernul Republicii Moldova pentru locul I, Ministerul Economiei a mai alocat cate 10 mii de lei pentru fiecare categorie de simbol national.

Concursul pentru crearea simbolurilor nationale asociate IGP, DOP si STG a fost lansat la 1 noiembrie 2011.La concurs au fost depuse 17 cereri de participare incluzand 45 de lucrari. Simbolurile inaintate au fost examinate de catre Comisia nationala din componenta careia au facut parte reprezentantii ministerelor Economiei, Agriculturii si Industriei Alimentare, Mediului, Sanatatii, Culturii, ai Academiei de Stiinte a Moldovei, Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, Camerei de Comert si Industrie si Directiei generale dezvoltare economica, comert, sfera deservirii si relatii economice externe din UTA Gagauzia. Comisia a fost condusa de dl Octavian Calmic, Viceministru al Economiei.

Lucrarile castigatoare ale premiului I vor fi inaintate Guvernului spre aprobare in calitate de simboluri nationale asociate IGP, DOP si STG. In temeiul prevederilor art. 35 din Legea nr. 66/2008 privind protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate, simbolurile nationale mentionate vor fi utilizate pentru marcarea produselor comercializate sub o denumire de origine protejata, o indicatie geografica protejata ori a specialitatilor traditionale garantate, in conformitate cu prevederile Legii.

Informatia detaliata privind derularea concursului a fost reflectata pe pagina web AGEPI precum si pe paginile web ale altor ministere.

Cistigatorii concursului

Invitam reprezentantii mass-media la conferinta de presa.

Serviciul de presa AGEPI
tel.: 40-06-57, 40-05-88